САВАРИНИ СЪС СМЕТАНА И ШАМ ФЪСТЪК


Саварина е десерт, който носи името на един от най-популярните гастрономи и кулинарни критици на XVIII век
  • Жан Антелм Брия-Саварен. Тя е френски сладкиш под формата на поничка, който след изпичането е много сух. След като се залее със захарен сироп, който се овкусява с различни съставки се глазира или украсява с плодове и крем. Според някой изследователи Саварината е подобрения вариант на традиционния полски сладкиш Рум баба. Това е свързано със спецификата на тестото и при двата десерта, което е много сухо и наподобява бриош.Легендата гласи, че сладкарят на полския крал Станислав Лесчински, една вечер направил безвкусен и сух десерт „гугелхупф“ – традиционен вид кекс. Кралят се разгневил и не само не пожелал да яде от сладкиша, но и в яда си го хвърлил настрани. Чинията се ударила в една от бутилките с ром и съдържанието и се разляло върху десерта. Кралят решил да опита, онова което се получило и то му харесало. А името на сладкиша било дадено в чест на любимия герой на краля – Али Баба.Така разликата между Саварина и Рум баба се крие във формата на сладкиша и различните аромати, които се прибавят в сиропа. Освен традиционния ром, може да се експериментира с ликьор, като лимончело или пистачио.Рецептите за саварини са много и пропорциите във всяка една от тях са различни. В основната (или красическа, ако предпочитате) рецепта, тестото за саварините се състои от яйца, брашно, масло, малко захар и мая. Аз се придържам към тези класически съставки,въпреки че в някои рецепти се добавят и други съставки.Ето и моята рецепта.

  • 250гр. брашно
  • 2 яйца
  • 1 с.л.мед
  • 50 гр масло
  • 180мл прясно мляко
  • 7 гр. суха мая
  • 1щ. сол
  • 1 течна есенция/ванилия,лимон,ром/ 
За сиропа
  • 600мл. вода
  • 250 гр.захар
  • кора от лимон
  • 1с.л.ром или коняк
  • За гарниране
  • 200 мл.сладкарска сметана
  • смлян шам фъстък
ПРИГОТВЯНЕ

  • Брашното се пресява със солта и маята.




  • В друг съд се поставят яйцата и меда.




  • Прибавят се млякото и разтопеното масло.


  • Всичко се разбърква до хомогенност.


  • Получената смес се излива в брашното и се разбърква.


  • Доизглажда се с миксер. Прибавят се ароматите.


Формичките за саварините се намазват с масло.


  • Сместа се разпределя във формичките.


  • Оставя се да втаса за 40 мин.


  • Пече се в загрята на 200°С  фурна около 30 минути.


  • Готовите сладки се охлаждат и се обръщат обратно.
  • С  горещия сироп се залива всяка сладка и се оставя в сиропа до омекване.
  • Сиропът се приготвя като водата и захарта завират и сместта ври около 5 минути. Прибавя се концентрата и лимоновата кора.



  • Готовите саварини се разрязват по средата и  се украсяват с разбита сметана и  смлян шам фъстък.

  • ДОБЪР АПЕТИТ!


Коментари

Популярни публикации