САВАРИНИ СЪС СМЕТАНА И ШАМ ФЪСТЪК
Саварина е десерт, който носи името на един от най-популярните гастрономи и кулинарни критици на XVIII век
- Жан Антелм Брия-Саварен. Тя е френски сладкиш под формата на поничка, който след изпичането е много сух. След като се залее със захарен сироп, който се овкусява с различни съставки се глазира или украсява с плодове и крем. Според някой изследователи Саварината е подобрения вариант на традиционния полски сладкиш Рум баба. Това е свързано със спецификата на тестото и при двата десерта, което е много сухо и наподобява бриош.Легендата гласи, че сладкарят на полския крал Станислав Лесчински, една вечер направил безвкусен и сух десерт „гугелхупф“ – традиционен вид кекс. Кралят се разгневил и не само не пожелал да яде от сладкиша, но и в яда си го хвърлил настрани. Чинията се ударила в една от бутилките с ром и съдържанието и се разляло върху десерта. Кралят решил да опита, онова което се получило и то му харесало. А името на сладкиша било дадено в чест на любимия герой на краля – Али Баба.Така разликата между Саварина и Рум баба се крие във формата на сладкиша и различните аромати, които се прибавят в сиропа. Освен традиционния ром, може да се експериментира с ликьор, като лимончело или пистачио.Рецептите за саварини са много и пропорциите във всяка една от тях са различни. В основната (или красическа, ако предпочитате) рецепта, тестото за саварините се състои от яйца, брашно, масло, малко захар и мая. Аз се придържам към тези класически съставки,въпреки че в някои рецепти се добавят и други съставки.Ето и моята рецепта.
- 250гр. брашно
- 2 яйца
- 1 с.л.мед
- 50 гр масло
- 180мл прясно мляко
- 7 гр. суха мая
- 1щ. сол
- 1 течна есенция/ванилия,лимон,ром/
- 600мл. вода
- 250 гр.захар
- кора от лимон
- 1с.л.ром или коняк
- За гарниране
- 200 мл.сладкарска сметана
- смлян шам фъстък
ПРИГОТВЯНЕ
- Брашното се пресява със солта и маята.
- В друг съд се поставят яйцата и меда.
- Прибавят се млякото и разтопеното масло.
- Всичко се разбърква до хомогенност.
- Получената смес се излива в брашното и се разбърква.
- Доизглажда се с миксер. Прибавят се ароматите.
Формичките за саварините се намазват с масло.
- Сместа се разпределя във формичките.
- Оставя се да втаса за 40 мин.
- Пече се в загрята на 200°С фурна около 30 минути.
- Готовите сладки се охлаждат и се обръщат обратно.
- С горещия сироп се залива всяка сладка и се оставя в сиропа до омекване.
- Сиропът се приготвя като водата и захарта завират и сместта ври около 5 минути. Прибавя се концентрата и лимоновата кора.
- Готовите саварини се разрязват по средата и се украсяват с разбита сметана и смлян шам фъстък.
- ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар