ТОРТА "ЦВЕТНА ДЪГА"
Една колкото красива, толкова и трудна за конструиране торта.
Може би на пръв поглед изглежда,че е трудно да се направят цветните блатове,но това като че ли е най-лесното. Конструкцията включваща асиметрични завъртания на блатовете,създава голямо затруднение.
Философията е във внимателното изрязване на конус по средата на тортата и неговото вмъкване в един тесен отвор,който предварително е направен. Второто е най-трудно.
Но като цяло тортата е голямо предизвикателство.
За да се направи тази торта са необходими следните
ПРОДУКТИ
15 яйца
17 с.л.брашно
15 с.л.захар
1 бакпулвер
2 с.л.разтопено масло
1 есенция ванилия
кора от един лимон
1щ. шафран
4 цвята боя за сладкиши
/по1/2ч.л. от всеки цвят.Боята не е много,защото тестото се оцветява по-трудно от водата,сиропа или желето
Един блат остава с естественият цвят на тестото./
За крема
Между блатовете
гръцки крем
1 л.прясно краве мляко
120 гр.грис
50 гр.масло
8 с.л.захар
1 ванилия
За измазвяне на външните стени на тортата и средата,която остава от изрязания конус
250 гр.Маскарпоне
100 мл. сметана
100 гр.разтопен бял шоколад
За украса на тортата
800 гр.течна сметана
500 гр.крем сирене
4 с.л.пудра захар
5 гр. желатин и 4с.л.вода
аромати
5 цвята боя за сладки за оцветяване на крема
ПРИГОТВЯНЕ
Яйцата се разбиват със захарта докато утроят обема си. Постепенно се прибавя брашното пресято с бакпулвера. Накрая се добавят и ароматите.
Сместта се разпределя в 5 съдчета , от които единият остава с бяла смес , а останалите 4 се оцветяват с боите.
Формата за торта с диаметър 26 см. се покрива с хартия да печене и там се излива от разпределената смес.
Формата се поставя във фурна загрята на 180°С и се пече 15минути.Може да се използват 2 форми или 2 съда от фолио,като така се редуват за печене и става по-бързо.
Изпечените блатове се охлаждат и разрязват хоризонтално на две.Получават се 10 платки като 5 от тях се прибират за друга торта. При мен имаше такава необходимост.В противен случай се намаляват продуктите и се правят по-тънки блатове. Иле не се слага бакпулвер.
Кремовете се приготвят като първо се прави гръцки млечен крем. Приготвят се и останалите два крема. За крема за измазване се разбива сметаната. Прибавя се захар,разбърква се с нея и крем сиренето и течния шоколад./това
става внимателно/. Приготвя се и третият крем, като желатинът разтворен във водата се прибавя последен.
Блатовете/4от тях /се слепват и се прибират в хладилника за няколко часа.Петият ще се слепи след като се изреже конуса.
Охладена тортата се поставя върху поставка с по-малък от тортата диаметър. Аз използвах бакелитова тенджера.
С нож и капачка от съд се изрязва малък диаметър на тортата. Този отвор ще бъде основен ориентир за изрязване на конуса.Ножът се пъха в отвора ,който изрязахме и се движи в кръг като се стараем да изрежем конус в средата на тортата.
Получават се тези конус и отвор.
Мястото с отвора се притиска с пръсти.
Горната част /със изрязания конус/се измазва с втория крем с маскарпоне. Намазва се и 5-я блат и се захлупва върху отвора на тортата.
Тортата се обръща обратно и през малкия отвор,който остава на дъното на тортата се вмъква конуса като се слага отдолу върха на конуса. Средата е празна и лесно може да се вмъкне целият конус. Отгоре остава широката част на конуса в червено.
Цялата торта се измазва с останалия крем.
За украсата се използва шприц с гладък накрайник и супена лъжица. Върху тортата се шприцова нещо като топче.
С лъжицата се размазва топчето така. Слага се следващото и пак се размазва.
Слага се третото и т.н.
Лъжицата е в това положение когато се размазва съответното топче. Така се процедира и с останалите цветове,които хармонично се подреждат.
Цялата торта .
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар