СЛАДКИШ ЖАДНАТА КАЛУГЕРКА





Тази рецепта e много стара и със сигурност е записана в доста кулинарни тетрадки.Предполага се, че името на сладкиша идва от факта, че в там се съчетават бяло и черно / какаов блат и бял крем /, което е характерно за дрехите на монахините. Десертът е толкова вкусен, че не можеш да се задоволиш само с едно парче от него.




Името може да се срещне обаче и като "Жадната монахиня", "Пияната монахиня" или "Плачещата монахиня".

Преди 40 години моята зълва го правеше и винаги с удоволствие му се наслаждавахме. 

Сега се срещат много рецепти за тази вкусотия, но нито една не е точно като тази на зълва ми.

Искам да споделя нейната рецепта, за да се запази  един толкова вкусен вариант на сладкиша.


ПРОДУКТИ

За блата

4 яйца
100 гр. захар
100гр. брашно
2 с.л.какао
3 с.л смляни орехи
1 бакпулвер
1 ампула ванилия

За крема

500мл.прясно мляко
4 с.л. захар
60 гр. грис
30 гр. масло
2 яйца
 1 ампула лимонова есенция

За заливане на сладкиша

500 мл. прясно мляко
2 с.л.захар

За поръска на сладкиша

90 гр. смляни орехи

ПРИГОТВЯНЕ




Яйцата се разбиват със захарта.


Разбиването е продължително -до получаване на гъст крем.


Брашното се смесва с какаото и бакпулвера и се прибавя към сместа лъжица по лъжица.


Накрая се добавят и смляните орехи.


Готовата смес се излива във форма,покрита с хартия за печене.


Пече се на 190 °С около 30 минути.


След охлаждане хартията се отстранява , сладкишът се надупчва с дървен шиш и се сиропира с прясното мляко, в което е разтворена захарта.


Кремът се приготвя като се разбиват яйцата и се оставят настрана.



Мякото се кипва със захарта и се добавя гриса постепенно. Бърка се непрекъснато докато сместа почти се сгъсти.


Слага се на тънка струйка от млечната смес в яйцата, докато се темперират и яйчната смес се излива в млечната.


Кремът се вари още 1 минута и се отстранява.


Целият крем се изсипва върху сиропирания сладкиш.


Поръсва се със смляните орехи.


Охлажда се 5-6 часа и се нарязва в желаната форма.








Приятно е да се похапва в компанията на кафе.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации