СЛАДКИШ ЖАДНАТА КАЛУГЕРКА
Тази рецепта e много стара и със сигурност е записана в доста кулинарни тетрадки.Предполага се, че името на сладкиша идва от факта, че в там се съчетават бяло и черно / какаов блат и бял крем /, което е характерно за дрехите на монахините. Десертът е толкова вкусен, че не можеш да се задоволиш само с едно парче от него.
Името може да се срещне обаче и като "Жадната монахиня", "Пияната монахиня" или "Плачещата монахиня".
Преди 40 години моята зълва го правеше и винаги с удоволствие му се наслаждавахме.
Сега се срещат много рецепти за тази вкусотия, но нито една не е точно като тази на зълва ми.
Искам да споделя нейната рецепта, за да се запази един толкова вкусен вариант на сладкиша.
ПРОДУКТИ
За блата
4 яйца
100 гр. захар
100гр. брашно
2 с.л.какао
3 с.л смляни орехи
1 бакпулвер
1 ампула ванилия
За крема
500мл.прясно мляко
4 с.л. захар
60 гр. грис
30 гр. масло
2 яйца
1 ампула лимонова есенция
За заливане на сладкиша
500 мл. прясно мляко
2 с.л.захар
За поръска на сладкиша
90 гр. смляни орехи
ПРИГОТВЯНЕ
Яйцата се разбиват със захарта.
Разбиването е продължително -до получаване на гъст крем.
Брашното се смесва с какаото и бакпулвера и се прибавя към сместа лъжица по лъжица.
Накрая се добавят и смляните орехи.
Готовата смес се излива във форма,покрита с хартия за печене.
Пече се на 190 °С около 30 минути.
След охлаждане хартията се отстранява , сладкишът се надупчва с дървен шиш и се сиропира с прясното мляко, в което е разтворена захарта.
Кремът се приготвя като се разбиват яйцата и се оставят настрана.
Мякото се кипва със захарта и се добавя гриса постепенно. Бърка се непрекъснато докато сместа почти се сгъсти.
Слага се на тънка струйка от млечната смес в яйцата, докато се темперират и яйчната смес се излива в млечната.
Кремът се вари още 1 минута и се отстранява.
Целият крем се изсипва върху сиропирания сладкиш.
Поръсва се със смляните орехи.
Охлажда се 5-6 часа и се нарязва в желаната форма.
Приятно е да се похапва в компанията на кафе.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар