ШОКОЛАДОВ ЧИЙЗКЕЙК
Този шоколадов чийзкейк е вдъхновен от едно турско видео клипче, което гледах доста отдавна.
Готвих се да направя чийзкейк по него, но все не оставаше време. Даже бях подготвила и продукти, но те намериха друго предназначение.
Идеята, най-сетне да го направя , дойде когато приятелското ни семейство Даниела и Кирил Арнаутски ни покани на имен ден на 24 май във вилата им в Българчево-област Благоевград. Набързо се снабдих с продукти и направих чийзкейка. Направих и някои промени в рецептата, за да го приспособя към моята форма,която беше по -голяма/24 см./. Сложих и желатин за по-голява устойчивост.Получи се много интересен и според мен и вкусен сладкиш . Споделям рецептата и начина на приготвяне,защото чийзкейкът си заслужава да бъде направен. Бързо,лесно и без печене.
ПРОДУКТИ
За основата
200гр. бисквити "Орео"
60 гр. краве масло
1с.л течна сметана
За пълнеж на чийзкейка
450 гр. маскарпоне
100гр.пудра захар
230 мл.течна сладкарска сметана
350 гр. шоколад
10гр. желатин
40 мл.вода
За глазурата
150гр. шоколад
100 мл. течна сметана
За бордюр около чийзкейка
2 кутии мини вафлени ролки./купуват се от Лидл/
За украса
100 гр.шоколад за орнаменти/шоколадови лъжички/
3 бр. френски макарони
ПРИГОТВЯНЕ
Най-напред се приготвят орнаментите в предния ден.
За лъжичките шоколадът се разтопява на водна баня и се слага във формичките.
За френските макарони рецептата може да се види тук
Чийзкейкът се приготвя от основата като бисквитите се смилат в блендър.
Маслото се разтопява и се прибавя към бисквитите. Добавя се и сметаната.
Сместа се разполага и се уплътнява на дъното на формата.
Докато е още мека сместа,около стените на формата се подреждат шоколадовите вафлени ролки. Формата се слага в хладилника.
Маскарпонето се смесва със захарта.
Изглажда се с миксер. Желатинът се залива с водата и се разтопява на водна баня . Прибавя се към маскарпонето и се разбърква.
Шоколадът се начупва на парчета и се добавя към затоплената до завиране сметана.
Полученият ганаш се изсипва при маскарпонето. Разбърква се и се слага във формата,която се прибира в хладилника за 1 час.
Шоколадът за глазурата се начупва и слага при горещата сметана. Няколко парчета от него се оставят и се прибавят по-късно,за да може ганашът да се темперира.
Прибавя се към чийзкейка.
Чийзкейкът се слага в хладилника за няколко часа.
Украсява се с орнаментите.
Чийзкейкът вече е готов!
А на Кирчо Арнаутски пожелаваме много здраве и щастие послучай именния ден!
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар