СОЧЕН БРАУНИ КЕКС
Истории много, но исторически подкрепена е само една версия .
Първата рецепта за брауни се появява през 1896 в кулинарната книга на Фани Фармър. Фани просто адаптирала своята рецепта за бисквити и изпекла сместа като цял блат в правоъгълна форма. Тази първа рецепта за брауни обаче нямала шоколад.
Първата рецепта за брауни с шоколад се появява през 1898 г. в „Градския журнал на Канзас“. Днес брауни е известен по цял свят като един от любимите американски десерти на всеки.
Аз не бях правила брауни сладкиши, въпреки че съм приготвяла шоколадови блатове за торта.
Когато разгледах няколко клипчета на извесния турски сладкиш "Мокър кекс", бях впечатлена от лекотата ,с която се приготвя сладкиша,но с превода трудно щях да се справя,докато не видях клипчето на Canan Ozalp, която всички наричат Джаки. Има много варианти на този сладкиш и в български клипчета,но аз се доверих на този на Джаки.
Когато го направих ,пропуснах да снимам готовият сладкиш в цялост,но затова пък имам фотографиите на отделни и нестандартните парчета от кекса. Като вкус сладкишът е великолепен. Не бива да се изпуска неговата направа. Много прилича на известното в нашата кухня "Негърче",но все пак е различен. Моят сладкиш е адаптиран от този на Саnan Ozalp, но съм намалила захарта,бакпулвера и съм увеличила малко брашното. Направила съм и шоколадова глазура,отделно от заливката.
ПРОДУКТИ
За основното тесто
4 яйца
3/4 ч.ч.захар*
1 ч.ч.олио
1 ч.ч прясно мляко
1 и 1/4 ч.ч. брашно
8 гр. бакпулвер
3 с.л./с връх/ какао
ванилиева захар; ромова есенция
За заливката
200 мл. прясно мляко
50 гр. краве масло
3 с.л.какао
120 гр. захар
50 гр.шоколад
За глазурата
100 мл.прясно мляко
150 гр. черен шоколад
* 1 ч.ч. е с вместимост 200 мл.
ПРИГОТВЯНЕ
Разбиването продължава докато се разтопят кристалчетата захар и сместа стане кремообразна.
Сместа/рядка е,но това не бива да ви притеснява,кексът ще бъде пухкав/ се излива във форма, покрита на дъното с хартия за печене. Стените на формата се мажат с олио.
Пече се в загрята на 170°С фурна около 30 минути. Охлажда се.
и какаото.
Коментари
Публикуване на коментар