СЛАДКИШ ТЮЛ ПЕРДЕ ТАТЛЪСЪ


 Един  впечатляващ сладкиш от турската кухня,в който човек не може да не се влюби. 
Както голяма част от турските десерти и този сладкиш е сиропиран. Но сиропът е по-лек от този на баклавата.
Много прилича на нашата млечна баница,само че се прави с много по-малко яйца и прясно мляко.
Типичното за сладкиша е и използването на  пшеничен грис. Той се ръси върху корите, а по-късно заедно със заливката създава плътна и много мека консистения. 
Не липсват и орехи както при баклавата,но тук те са много по-малко. Това не прави сладкишът по-малко вкусен. 
Всичко е сякаш толкова добре премерено и балансирано,че човек изпитва наслада с всяка хапка.
И не на последно място,  защо сладкишът е назован тюл перде. И двете думи са турцизми и са доста добре познати у нас. 
У дома всички имаме пердета от тюл или друга материя,надиплени и стоящи перфектно на продорците.
По същия начин при подреждането на корите в тавата се надиплят  като хармоника. Затова е нужно корите да са меки и влажни, огъващи се , а не чупещи се. 


Когато реших да направя сладкиша,
избрах турски кори. За съжаление те бяха малко сухи и прекалено тънки и се наложи да слагам по две и да използвам по-малка тава.
Вече бях се хванала на хорото с тези кори и успях някак да ги подредя. 
Но следващият път непременно ще потърся по-добри.
Важното е,че се получи чудесен  на вкус десерт. 
В интернет пространството има много рецепти за сладкиша. Аз обаче се спрях на тази на Canan Ozalp.

ПРОДУКТИ

За сладкиша

1 пакет кори за баница
смес от разтопено масло и олио
1 ч.ч. орехи*
2/3 ч.ч. пшеничен грис

За заливката

2 яйца
180 мл. прясно мляко
100 мл. олио
1 п. ванилиева захар
1 п.бакпулвер/10 гр./

За сиропа

2 ч.ч захар
2 и 1/2 ч.ч. вода
няколко капки лимонов сок

*1 чаена чаша е с вместимост 200 мл.


ПРИГОТВЯНЕ

Сиропът се приготвя предният ден и се държи студен в хладилника.

 
Най-напред се приготвя заливката. 
Яйцата се разбиват. 


Прибавя се млякото.

 
Слага се и олиото.


Добавят се последователно ванилиевата захар и бакпулвера и се разбива до стопяване на захарта и бакпулвера.


Заливката се оставя настрана.


Първата кора се маже с мазнината/смес от олио и масло/


Поръсва се около 1 с.л. от гриса и 1 с.л. орехи.


Кората се надипля като хармоника и се поставя в тавата,която не се маже с мазнина. До пърата кора се подрежда втората и всички останали до изпълване на тавата.


Тавата се слага в загрята на 180°С фурна за 10 минути.


Изважда се и се полива със заливката равномерно.


Пече се още 15 минути или до готовност.

 
Охлажда се за няколко минути и се залива със студения сироп.

 
Желателно е да се консумира след няколко часа или 1 нощ, за да попие сиропът.




ДОБЪР АПЕТИТ!

Адаптирано отhttps://m.youtube.com/watch?v=223BMTQR65E

Коментари

Популярни публикации