СЛАДКИШ ТЮЛ ПЕРДЕ ТАТЛЪСЪ
Един впечатляващ сладкиш от турската кухня,в който човек не може да не се влюби.
Както голяма част от турските десерти и този сладкиш е сиропиран. Но сиропът е по-лек от този на баклавата.
Много прилича на нашата млечна баница,само че се прави с много по-малко яйца и прясно мляко.
Типичното за сладкиша е и използването на пшеничен грис. Той се ръси върху корите, а по-късно заедно със заливката създава плътна и много мека консистения.
Не липсват и орехи както при баклавата,но тук те са много по-малко. Това не прави сладкишът по-малко вкусен.
Всичко е сякаш толкова добре премерено и балансирано,че човек изпитва наслада с всяка хапка.
И не на последно място, защо сладкишът е назован тюл перде. И двете думи са турцизми и са доста добре познати у нас.
У дома всички имаме пердета от тюл или друга материя,надиплени и стоящи перфектно на продорците.
По същия начин при подреждането на корите в тавата се надиплят като хармоника. Затова е нужно корите да са меки и влажни, огъващи се , а не чупещи се.
Когато реших да направя сладкиша,
избрах турски кори. За съжаление те бяха малко сухи и прекалено тънки и се наложи да слагам по две и да използвам по-малка тава.
Вече бях се хванала на хорото с тези кори и успях някак да ги подредя.
Но следващият път непременно ще потърся по-добри.
Важното е,че се получи чудесен на вкус десерт.
В интернет пространството има много рецепти за сладкиша. Аз обаче се спрях на тази на Canan Ozalp.
ПРОДУКТИ
За сладкиша
1 пакет кори за баница
смес от разтопено масло и олио
1 ч.ч. орехи*
2/3 ч.ч. пшеничен грис
За заливката
2 яйца
180 мл. прясно мляко
100 мл. олио
1 п. ванилиева захар
1 п.бакпулвер/10 гр./
За сиропа
2 ч.ч захар
2 и 1/2 ч.ч. вода
няколко капки лимонов сок
*1 чаена чаша е с вместимост 200 мл.
ПРИГОТВЯНЕ
Сиропът се приготвя предният ден и се държи студен в хладилника.
Най-напред се приготвя заливката.
Яйцата се разбиват.
Слага се и олиото.
Охлажда се за няколко минути и се залива със студения сироп.
Желателно е да се консумира след няколко часа или 1 нощ, за да попие сиропът.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Адаптирано отhttps://m.youtube.com/watch?v=223BMTQR65E
Коментари
Публикуване на коментар