Отдавна обмислям идеята да направя баклава чийзкейк. Един много лансиран напоследък десерт,който съм виждала с различни визии.
Всички рецепти,които прочетох предлагаха пълнеж за чийзкейка с печене.
Аз обаче исках да бъде нещо свежо и лесно за изпълнение. И по-точно направо казано исках да избегна печенето.
И за целта трябваше да запретна ръкави и да съставя нещо, което да отговори на очакванията ми.
Повод за това ми даде гостуването на приятели вчера.
Исках да ги изенадам с нещо интересно и много вкусно. За това ми трябваха поне два дни защото замисълът ми беше да изпека и сиропирам сладкиша доколкото е възможно и после да добавя пълнежа.
Накрая предвидих сироп и за поливане на баклавата и преди поднасяне,защото тази баклава не е като традиционната,тук по-трудно се сиропира.
Корите ми са турски за баклава,много тънки и затова слагах по две. От пълнежа ми остана малко и направих и чийзкейкчета с бисквитена основа.
Получи се чудесна баклава чийзкейк, която много се хареса и затова не мога да не я споделя.
ПРОДУКТИ
За баклавата
6 -8 кори за баклава
60 гр. масло
200 гр.печен наситнен шамфъстък
За сиропа
300мл. вода
200гр.захар
6с.л.мед
1/2 лимон
За пълнежа
750 гр.маскарпоне
100 мл. сметана
100 гр. дулсе делече
100 гр.течен шоколад
1ч.л.сухо кафе
2с.л.пудра захар
15 гр.желатин или 9 гр. агар
За украса
шамфъстък,нар,мента
ПРИГОТВЯНЕ
1. Корите се разрязват на две по дължина. Две по две се намазват с разтопено масло и се слепват по две.
2. Подреждат се във формата като краищата се оставят навън да стърчат.
3. Корите се надупчват с вилица,защото така по-лесно ще се сиропира.
4. Пекат се около 40 минути на 160°С. Така не се зачервяват много,но и няма риск да изгорят краищата.
5. Основата се охлажда за 1 час.
6. През това време се сварява сиропа като водата захарта и меда се слагат на котлона. Прибавя се и нарязаният на колелца лимон. Вари се около 6 минути.
7. Баклавата се полива в основата и с помощта на четка се напояват обилно и вътрешните стени.
8. Ядките се разбъркват с останалото масло и 2-3с.л от сиропа.
9. Подреждат се върху корите и се притискат. Така основата престоява до сутринта, за да попие сиропа.
10. Пълнежът се приготвя като маскарпонето и сметаната се смесват.
11. Разбъркват се добре до изглаждане.
12. Желатинът се разтваря в 6-7 с.л.вода и се разтопява на водна баня. В него се слагат 2 с.л от сместа както се вижда на изображението ,връща се и се разбърква с общата смес от маскарпоне и сметана.
13. Сега сместа се разделя на три. В първата се слага пудрата захар. Във втората-дулсе де лече и в третата шоколада смесен с кафето.
14. Върху основата се поставят и от трите смеси като се редуват до изпълване на формата.
15. Накрая се меланшира с клечки за зъби. Получава се мраморен блат.
16. Веднага се украсява с шамфъстък
и нар. Ментата се поставя преди поднасяне.
17. Оставя се да се стегне пълнежът за 1 час на хладно.
18. Баклавата чийзкейк се изважда от формата и се сиропира внимателно с четка и външния обръч от кори.
19. При поднасяне се сиропира още малко в часта на корите.
Нямах възможност да снимам веднага разрез. Това е,което остана от сладкиша.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар