МИНИ ПИТКИ С ВТАСВАНЕ НА ПАРА
Използвах и отделни моменти от рецептата и за питка, показана в страницата и.
Предстои ми да направя питка за първи март с помощта на този метод и не исках да се проваля.
Оказа се,че методът не само работи,но и тестото след това е меко и пухкаво.
Да не говорим за печивото,което е прекрасно. Със сигурност ще използвам рецепта на Ваня Джорджевич в цялост в бъдеще.
Моделът на оформянето е също интересен и може да се приложи и при голяма питка,но там е необходимо повече втасване и набраздените цветчета при този дълъг процес се изглаждат. Затова става за направа на малки питки или кифлички под формата на цвете.
Интересен е методът на втасване на пара. Накратко слага се да заври вода. Омесеното тесто се поставя в подходящ съд и се поставя във фурната загрята на 50°С. При поставянето на тестото във фурната,последната се изключва и на дъното се поставя врящата вода в тава. За 20 минути имаме добре втасало тесто. Фурната отново се включва без да се изважда тавата с вода. След оформяне питките отново се поставят във фурната за 10 мин. И се завършва с печене във включена на 180°С фурна.
И така споделям рецептата на питките,които направих.
ПРОДУКТИ
75мл.вода
75 гр. кисело мляко
60 гр.олио/маргарин,масло/
1 яйце
13 гр.прясна мая
1ч.л.захар
1/2ч.л. сол
325 гр.брашно
За плънката
200гр.сирене
1 белтък
За гланциране
1 жълтък
1с.л.олио
ПРИГОТВЯНЕ
2. През това време брашното се пресява и в него се слага солта.
3. Киселото мляко разтопеният маргарин и яйцето се смесват.
4. В брашното се поставят активираната мая и течната смес.
6. Когато тестото е омесено врящата вода се премества в тава,която се поставя на дъното на фурната. Отгоре се слага съсът с тестото и фурната се изключва.
8. Фурната се включва отново на 50°С и тавата остава вътре.
17. Тавата се поставя във фурната и последната се изключва.
19. Тавата се поставя във фурната и след 10 минути питките се покриват с хартия, за да не изгорят отгоре. Пече се още 10 минути. Или общо 20 минути.
20. След изваждане се намазват с маргарин.
22. Остава да се опитат. Невероятни!
За метода на Ваня Джорджевич може да се прочете тук.
Клип за оформянеhttps://pin.it/2g04yxcaZ
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар