СЛАДКИШ ТАРИКАТСКО СЕЛЦЕ ОТ КЪЩИЧКИ


Тарикатско селце. Наименованието идва от съдържанието на сладкиша.
Тарикатски значи лесен с много необичайни за печиво продукти,които чудесно се съчетават и се получава нещо много спучливо и вкусно.
Правила съм този сладкиш в различни варианти.  И с различни плодове.
В оригинал са с ябълки,но съм ги правила и с круши. Сега сложих праскови. 
Исках да изпробвам формичката ми от малки къщички,които формират селце и използвах нея.
Получи се много симпатично и същевременно вкусно печиво.
Само че формичката се оказа доста некачествена и дъното на една от къщичките се скъса. Не знам по каква причина. За първи път ми се случва и много съжалявам,но нищо. Важното е, че 
сладкишчетата станаха много красиви и като ги аранжирах си заслужиха наименованието тарикатски.
Споделям рецептата.

ПРОДУКТИ
 
3 едри праскови
сока от 1/2 лимон

80 гр.стафиди+ ромова есенция

80 гр орехи и бадеми

200гр.овесени ядки/фини/

20 гр. смляни бадеми

1 бакпулвер

3 яйца

100 гр.масло и олио

100 гр.кисело мляко

5-6 капки есенция виолетка

ПРИГОТВЯНЕ

1. Стафидите се накисват за 10 мин. в топла вода. Изцеждат се и се ароматизират с ромовата есенция


 

2. Прасковите се нарязват на парчета и се заливат с лимоновият сок.


3. Орехите и бадемите се смилат на едро.


З. Към прасковите се прибавят ядките и стафидите.
4. Яйцата се  поставят в блендера.Прибавят се маслото,киселото мляко и овесените ядки с бакпулвера. Всичко се блендира кратко. Добавя се есенцията.



5. Сместа се излива при плодовете, орехите и стафидите и всичко се разбърква.


6. Пълни се формичката в отделенията със сместа.


7. Пече се на 170°С около 25 минути.
Фурната се изключва и сладкиша предтоява  още 5 минути


8. След охлаждане сладкишът се аранжира с шоколад и се посипва с кокос и шамфъстък.





ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации