СРЪБСКИ МЪРЗЕЛИВИ САРМИ
Това ястие сготви сестра ми. Нарича се Мързеливи сарми по нейна рецепта.
И защото кухнята и в повечето случаи е сръбска нарекох ястието Сръбски мързеливи сарми. Наричат се мързеливи защото сармите не се завиват поотделно, а се прави кора от зелеви листа,които се с застъпват така,че да образува кора като за баница. Именно там се поставя плънката.
Интересна е технологията. А сестричката е отлична готвачка.
Съотношението между лука и каймата е 1:1. Всичко се задушава в тавата и се слагат подправките.
Благодаря сестричке за чудесната идея!💖💗💋❤
А сармите са изключително вкусни. Съпругът ми ги хареса много също и изказа мнение,че балдъзата е чудесна готвачка.
Споделям рецептата.
ПРОДУКТИ
Зелеви листа от 1 гл.зеле/вкиселени/
За плънката
500 гр.кайма
500 гр. кромид
1 морков
1/2ч.ч. ориз
1 яйце
4с.л.зехтин
Подправки
черен пипер
кимион
сминдух
червен пипер
пушен пипер
чубрица
зелени подправки
вегета
1 л. вода
За соса
2 с.л.зехтин
1с.л.брашно от нахут
вегета
1 ч.ч вода или ако е останала от течността в тавата
1 с.л.сгорещено краве масло
ПРИГОТВЯНЕ
2. Задушават се кратко лука и морковите със зехтина и 3с.л вода.
3. Прибавя се каймата и се оставя леко да покъкри.
4. Прибавят се подправките и червеният пипер/обикновен и пушен/.
5. Леко се охлаждат и се прибавя разбитото яйце. Не трябва да се сготви. Неговата роля е да спои продуктите, за да не се ронят при рязането на сармите при сервиране.
6. Когато плънката е готова се разстилат зелевите листа. В зависимост от големината се слагат 4 или 5 листа.
7. В средата се слага от плънката. Завиват се краищата и се навива като кори за баница.
10.Налива се в тавата, а отгоре се слагат няколко дафинови листа.
14. Остава до се приготви соса. За целта брашното малко се задушава в 2 с.л.зехтин. Прибавя се около 400 мл.вода или ако е останала течност в тавата. Къкри още 5 минути.
15. Заливат се сармите със соса. Отгоре върху тях се излива препърженото масло.
Коментари
Публикуване на коментар