СРЪБСКИ МЪРЗЕЛИВИ САРМИ






 Това ястие сготви сестра ми. Нарича се Мързеливи сарми по нейна рецепта.
И защото кухнята и в повечето случаи е сръбска нарекох ястието Сръбски мързеливи сарми. Наричат се мързеливи защото сармите не се завиват поотделно,   а се прави кора от зелеви листа,които се с застъпват така,че да образува кора като  за баница.  Именно там се поставя  плънката.
Интересна е технологията. А сестричката е отлична готвачка.
 Съотношението между лука и каймата е 1:1. Всичко се задушава в тавата и се слагат подправките.
Благодаря сестричке за чудесната идея!💖💗💋❤
А сармите са изключително вкусни. Съпругът ми ги хареса много също и изказа мнение,че балдъзата е чудесна готвачка.

Споделям рецептата.

ПРОДУКТИ

Зелеви листа от 1 гл.зеле/вкиселени/

За плънката

500 гр.кайма
500 гр. кромид
1 морков
1/2ч.ч. ориз
1 яйце
4с.л.зехтин

Подправки

черен пипер
кимион
сминдух
червен пипер
пушен пипер
чубрица
зелени подправки
вегета
1 л. вода

За соса

2 с.л.зехтин
1с.л.брашно от нахут
вегета
1 ч.ч вода или ако е останала от течността в тавата
1 с.л.сгорещено краве масло


ПРИГОТВЯНЕ



1. Кромидът и моркова се смилат на чопъра. Там се смила и месото телешко и свинско.

2. Задушават се кратко лука и морковите със зехтина и 3с.л вода.

3. Прибавя се каймата и се оставя леко да покъкри.

4. Прибавят се подправките и червеният пипер/обикновен и пушен/.

5. Леко се охлаждат и се прибавя разбитото яйце. Не трябва да се сготви. Неговата роля е да спои продуктите, за да не се ронят при рязането на сармите при сервиране.

6. Когато плънката е готова се разстилат зелевите листа. В зависимост от големината се слагат 4 или 5 листа.

7. В средата се слага от плънката. Завиват се краищата и се навива като кори за баница.


8. Подрежда се в тавичка. Така се процедира и с останалите листа, докато продуктите свършат.


9. В тавата където е била плънката се налива водата и се оставя да заври.

10.Налива се в тавата, а отгоре се слагат няколко дафинови листа.


11. Отгоре се поставят  и  две чинии, за да придържат рулата да не се надигат над водата.


12. Тавичката се покрива с алуминиево фолио и се слага да се пече  около 1 час.


13. Маха се фолиото и сармите се пекат още 15 минути.


14. Остава до се приготви соса. За целта брашното малко  се задушава в 2 с.л.зехтин. Прибавя се  около 400 мл.вода или ако е останала течност в тавата. Къкри още 5 минути. 

15. Заливат се сармите със соса. Отгоре върху тях се излива препърженото масло.


16. Накрая сармите се нарязват и се сервират със сос по желание.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации