ТИРАМИСУ С МАСКАРПОНЕ И ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА БЕЗ ЯЙЦА


 

Тирамису-нежният и божествено вкусен италиански сладкиш.


Бащата" на тирамисуто Роберто.Лингуаното създава кулинарната класика в началото на 70-те години на миналия век, докато работи в известен ресторант в Тревизо.

Има няколко истории за произхода  на сладкиша. 

Според една от тях Роберто  Лингуаното-известен сладкар - случайно е изпуснал маскарпоне в купа със захар и яйца. Според местните жители той усъвършенства рецептата за сладкиша с аромат на кафе с помощта на съпругата на  собственика на ресторанта в Тревизо. Твърди се, че по-късно тя е добавила бишкоти, напоени с еспресо. 

Приготвен само с шест съставки – яйца, савоярди, захар, маскарпоне, кафе и какао – десертът първоначално е кръстен „Tirame Sù“, име, което се превежда като „вдигни ме“ или "хвърли ме нагоре"

Журналистът Джиджи Падовани, близък приятел на Лингуаното, е съавтор на книгата „Тирамису“ със съпругата му Клара. Той си спомня: „За нула време този десерт стана основен компонент в менюто. Беше сервиран върху кръгъл поднос с бишкоти, напоени с кафе, и два слоя сметана и маскарпоне. През 1983 г. рецептата за тирамису е публикувана за първи път в гастрономическо списание в Тревизо. От 90-те години насам десертът е световно известен.

Не знам защо до сега не съм проявявала интерес към тирамису.

Но когато сестра ми предложи да го приготвим с удоволствие приех. Разгледах доста рецепти. Не се придържах към класическата рецепта и особено приготвянето му с яйца.

За лятото не е лошо да се избягват.

Хареса ми идеята маскарпонето да се съчетае със заквасена сметана. И разбира се за добър вкус и аромат-амарето.

Много лесен сладкиш и същевременно вкусен.

И така купихме продукти със сестра ми и го приготвихме в тавичка.

Може би следващият път ще го направя във форма, а част от бишкотите ще разположа по стените на формата както при шорлота.

Но това ще бъде тема за друг път.

Ето как направих сладкиша.


ПРОДУКТИ


1 пакет бишкоти савоярди


500 гр.маскарпоне


400 гр.заквасена сметана


60 гр. пудра захар


6 с.л. амарето


2 ч.л.нескафе


200 мл.вода


ПРИГОТВЯНЕ


1. Маскарпоне и заквасена сметана се смесват. Прибавя се пудрата захар и 4 с.л.амарето. Смесва се с миксер.


2. Кафето се разтваря във водата. Прибавят се захарта и 2с.л.амарето.


3. Всяка бишкота се потопява в кафето от едната страна и се подрежда в тавичка с потопената страна отгоре докато се покрие повърхността на тавичката.


4. Нанася се половинага от крема и се заглажда върху бишкотите.


5. Така се процедира и с вторият ред бишкоти.


6. Нанася се и втори слой от крема и се заглажда.


7. Отгоре се поръсва какао.
Поставя се в хладилника за 5-6часа.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации