ТИРАМИСУ С МАСКАРПОНЕ И ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА БЕЗ ЯЙЦА
Тирамису-нежният и божествено вкусен италиански сладкиш.
Бащата" на тирамисуто Роберто.Лингуаното създава кулинарната класика в началото на 70-те години на миналия век, докато работи в известен ресторант в Тревизо.
Има няколко истории за произхода на сладкиша.
Според една от тях Роберто Лингуаното-известен сладкар - случайно е изпуснал маскарпоне в купа със захар и яйца. Според местните жители той усъвършенства рецептата за сладкиша с аромат на кафе с помощта на съпругата на собственика на ресторанта в Тревизо. Твърди се, че по-късно тя е добавила бишкоти, напоени с еспресо.
Приготвен само с шест съставки – яйца, савоярди, захар, маскарпоне, кафе и какао – десертът първоначално е кръстен „Tirame Sù“, име, което се превежда като „вдигни ме“ или "хвърли ме нагоре"
Журналистът Джиджи Падовани, близък приятел на Лингуаното, е съавтор на книгата „Тирамису“ със съпругата му Клара. Той си спомня: „За нула време този десерт стана основен компонент в менюто. Беше сервиран върху кръгъл поднос с бишкоти, напоени с кафе, и два слоя сметана и маскарпоне. През 1983 г. рецептата за тирамису е публикувана за първи път в гастрономическо списание в Тревизо. От 90-те години насам десертът е световно известен.
Не знам защо до сега не съм проявявала интерес към тирамису.
Но когато сестра ми предложи да го приготвим с удоволствие приех. Разгледах доста рецепти. Не се придържах към класическата рецепта и особено приготвянето му с яйца.
За лятото не е лошо да се избягват.
Хареса ми идеята маскарпонето да се съчетае със заквасена сметана. И разбира се за добър вкус и аромат-амарето.
Много лесен сладкиш и същевременно вкусен.
И така купихме продукти със сестра ми и го приготвихме в тавичка.
Може би следващият път ще го направя във форма, а част от бишкотите ще разположа по стените на формата както при шорлота.
Но това ще бъде тема за друг път.
Ето как направих сладкиша.
ПРОДУКТИ
1 пакет бишкоти савоярди
500 гр.маскарпоне
400 гр.заквасена сметана
60 гр. пудра захар
6 с.л. амарето
2 ч.л.нескафе
200 мл.вода
ПРИГОТВЯНЕ
Коментари
Публикуване на коментар