КОНФИТЮР ОТ ДИВИ КЪПИНИ





Дойде ред и на конфитюра от диви къпини,които съпругът ми набра в местността Лисия в Рила планина.


 Горските къпини са ягодоплодни храсти, разпространени в дивата природа, особено в горски райони и по сухи хълмове в България. Те са част от семейството на горските плодове, богати на антиоксиданти, витамини (като C и фолиева киселина), минерали (като манган), фибри и танини.
 Плодовете имат отличителен вкус и се консумират пресни или преработени, като същевременно осигуряват ползи за здравето, включително поддържане на кожата, очите и костната структура. 

Могат да се консумират пресни или като част от различни преработени продукти – сиропи, конфитюри, сокове, компоти. 

Преди доста време със свекърва ми правихме сладко от къпини с обикновена захар,но не бяхме очаровани.
Беше много сладко,нямаше приятен аромат, доста сироп и плодовете плуваха в него.
И затова дълго време  не съм правила такива варива с къпини.
Но след като много успешно направих конфитюри от доста плодове с желираща захар 2:1,с която се приготвя с повече плод и по-малко захар, реших да опитам и с къпини.
Поради отличната технология за варене 5-10 минути, ароматът се запази и конфитюрът стана превъзходен.
Тази година има малко или няма от повечето плодове,но диви къпини има.




Остава само да си ги наберем.

 И така ето как направих конфитюр от къпини.

Рецептата и технологията са отлични.

ПРОДУКТИ

1.500 кг. диви къпини

750 гр. желираща захар 2:1

2 пакетчета ванилова захар

50 мл. вода

ПРИГОТВЯНЕ


1. Къпините се измиват и засипват със захарта.
Престояват една нощ,за да напоят със сок.
Прибавя се водата.


2. Докато заври се отделя пяната.
Като заври се оставя на котлона 6 минути и се отстранява.


3. Конфитюрът е готов.




4. Докато се вари конфитюрът се затоплят бурканите 



5. Насипва се веднага в горещите буркани, последните се затварят  и се обръщат върху капачката.


6. Конфитюрът се пакетира и се прибира на хладно.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации