БИСКВИТИ "БУРКАНЧЕ СЪС СЛАДКО"
Маслени сладки правя по всякакви поводи. Привличат ме различни идеи ,резци и формички, благодарение на което сътворявам различни лакомства.
Наскоро се сдобих с красива формичка ,която поръчах от сайта на Тему. Оставих я при другите инструменти да чака ред и възможност за използване.
И такава възможност възникна. Тези дни ще ми гостуват племенниците и внучката на сестра ми, Елена
Интересът и умението на това малко момиченце тогава беше очевиден.
В нашия фамилен апартамент правехме с нея различни неща.
Запазила съм спомени от приготвените от нея с моя помощ пай Банофи и маслени сладки. Вижда се колко старателно малката сладкарка извършва всяко движение и извайва всеки детайл.
Сега вече малкото момиченце е тинейджърка и отново проявява интерес към сладкишите. И заедно с баба Нина приготвят различни лакомства.
За гостите ми ще направя сладки с формичката,която е с много интересен външен вид. Направените с нея бисквити приличат на бурканче със сладко.
Формата се състои от долна и горна част резци. С долната част се прави гърба на бисквитката,а с горната част лицето.
Всяка част се изрязва поотделно и е пече в тавата,а после бисквитките се слепват с пълнеж сладко или конфитюр.
Има една особеност гърбът на сладката се прави само от долната част на формичката ,с за лицето се слага долната част върху разточеното тесто и вътре се вмъква горната част и се притиска.
В процеса на работа разбрах,че преди да се сложи горната част там където са релефите трябва да се намаже с мазнина. В противен случай формичката трудно се отлепва от тестото.
Така се получават релефни и много красиви бисквити .
И още нещо, за да не се заличат релефите при печене, в тестото не трябва да се слага набухвател
А за да не се разливат вече изрязани, бисквитите с тавата се слагат в хладилника за 15 минути. Защото тестото макар и предварително охладено се отпуска когато се манипулира с него на стайна температура.
Ето и целият процес на приготвяне на бисквитките.
ПРОДУКТИ
150 гр. брашно
50 гр.смляни бадеми
100 гр. краве масло
90 гр.пудра захар
10 гр. ванилиева захар
4-5 капки малинова есенция
кардамон
1 яйце
1ч.л.кисело мляко
За слепване
фин конфитюр от вишни
конфитюр от праскови
За гарниране
кокосови стърготини
ПРИГОТВЯНЕ
8..Омесва се тестото и при необходимост се прибавя още брашно. Тестото се разделя на 2 и се чуха в найлонови пликчета. Слага се в хладилника за 30 минути.
9.Разточва се тестото. Най напред изрязах лицевите половинки както описах по горе. Направо върху тестото или се изрязва долната част и се слага в тавата върху хартия за печене.Тогава се слага и горната половинка предварително намазана с олио откъм релефа ѝ се притиска ,както е показано на снимката.11. През това време се загрява фурната на 160°© и всяка тава се пече по 8 минути.
12. След охлаждане долната половинка се намазва с пълнеж и се слепват сладките. Гарнират се с кокосови стърготини.






















Коментари
Публикуване на коментар