ПИТКАТА НА МОЯТА СЕСТРА
Една много интересна красива и вкусна питка от сръбската кухня .
Направи я сестра ми по време на гостуването си у дома.
Досега съм правила питки с обикновено активиране на маята, но сега тя ми показа един нов начин за направа на закваска която съдържа и повече продукти .
Втасването или активирането на продуктите е доста по-продължително вместо 8-10 минути около час, но затова пък се получава нещо различно от това, което съм правила или виждала досега.
Може би се дължи на закваската, че питката става много гладка много мека и изключително вкусна .
А може би това е свързано и с майсторството на сестра ми която меси много умело и крайният продукт е чудесен .
А що се отнася до конструкцията то тя не отстъпва на вкуса - изключително интересна питка с множество орнаменти , които сестра ми умело изработи, така че питката стана изключително красива.
Ето как се получи питката на сестра ми .
ПРОДУКТИ
За закваската
300 гр. брашно
10 гр суха мая
2 яйца
100 мл. олио
2с.л.захар
За основното тесто
400 гр брашно
1-2л.кисело мляко.
1с.л. сол
2 с.л.масло
За мазане на питките
100 гр. масло
За глазурата
1 жълтък
1 с.л. олио
За поръска
Сусам
Ленено семе
ПРИГОТВЯНЕ
1. Най-напред се приготвя закваската като към част от брашното посочено в продуктите се прибавя част от олиото и захарта. Натрошава се и маята .
Добре се разбърква .
2. Яйцата се разбиват добре и се прибавят към сместа
3. Прибавя се и останалото брашно посочено в продуктите.
4. С помощта на шпатула добре се разбърква сместа в продължение на две - три минути.
5. Прибавя се и останалото олио и се разбърква.
6. Сместа се покрива с фолио и се завива с парче плат добре.
7. Втасва около час. Закваската е готова .
9. Прибавя се и закваската и се омесва гладко тесто .
10. Поставя се в намаслен съд, покрива се с фолио и отново се завива с парче плат за да втаса за още един час.
12. От по-голямата част се оформят 6 топчета, от които веднага се отделя едно малко топче за средата,
13. От по-малката част си оформят 5 топчета
14. Първите пет топчета се разточват на пет тънки кори с диаметър около 25 см
15. Всяка кора без последната се намазват с масло и се поставят една върху друга ..
16. Оформените кори се поставят в тавата която е застлана с хартия за печене .
17. Корите се разрязват на осем триъгълника като рязането започва от средата към края без да се разрязва до края кората.
19. Всеки триъгълник се повдига и се прехвърля в края на кората, като добре се подмушва отдолу
20. В средата остава свободно място където ще бъдат разположени по малки триъгълници
22. Корите се мажат с масло и се подреждат една върху друга .
Последната кора не се маже с масло
23 Получената купчинка кори се разделя на 8 триъгълника
24. Триъгълниците се подгъватот от към по-широката част навътре и се подреждат последователно между първите поставени в тавата.
25. Оставеното топче се поставя в средата
27. Долните триъгълници се поръсват със сусам
28. А средното топче се поръсва с жълтък и ленено семе.
31. Питката е готова .












Коментари
Публикуване на коментар