КРЪНЧ ТОРТА С ШОКОЛАД И ПИСТАЧИО ПАСТА


 






Думата "крънч" (crunch) на български означава хрускане, хрупане или скърцане, а в преносен смисъл – критична ситуация, недостиг на пари ("cash crunch") или решителен момент.





Неотдавна видях торта с това наименование при Люси Евтимова 
Това е може би вариант на популярната "торта  дубайски шоколад"
 Само че Люси вместо кадаиф беше сложила кори.
А тортата беше назована крънч торта с шоколад и шамфъстък. Може би защото пласта от кори и пистачио торта е хрупкав и сякаш скърца между зъбите.
Хареса ми идеята,но аз промених малко бисквитеният слой и  третият направих по мое осмотрение.

Получи се чудесна тортичка.



Пък и имах повод племениците и внучката на сестра ми и тя самата ми бяха на гости.
Не ги бяхме виждали отдавна и прекарахме вълнуващи мигове .
 Тортата се посрещна с ентусиазъм и много се хареса!
Даже я снимаха за спомен.
Ето как се получи тази кулинарна красавица.

ПРОДУКТИ

За основата

210 гр. маслени бисквити
30 гр. бадемово брашно
2 с.л течна сметана 
130 гр. кокосово масло 

За крънч слоя

7 кори за баница 
40 гр краве масло 
200 гр. пистачио паста

За крема 

600 гр. крем сирене
100 гр. бял шоколад
2 с л. мед 
 2.ч.л. конфитюр от портокалови корички

За гарниране

150 г.черен шоколад
150 мл.сметана

И още фонданови фигурки


ПРИГОТВЯНЕ



1. За основата смляните бисквити се смесват с бадемовото брашно.


 2.Прибавя се разтопеното масло и сметаната.



3. Разбърква се и сместа се утъпква на дъното  с формата. Слага се в хладилника да стегне.


4.През това време се  нарязват корите навити на руло на дребно.


 5. Препичат се на тиган и се добавя маслото 
Накрая се смесва с пистачио пастата.




 Слага се върху масления слой и се утъпква.



 
 6.За крема към крем сиренето се добавя разтопеният шоколад на водна баня ,  меда и портокаловият конфитюр.





7. Полученият крем се слага във формата и се заглажда.



8. За глазурата се прави шоколадов ганаш.
Сметаната се загрява и се прибавя начупеният шоколад. Излива се върху блата .



9.Тортата престоява 1 нощ и се гарнира.




10. Готова е .




И опитана. Чудесна. 




ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации