СТРУМСКА РИБА В БУТЕР-ПАНО


Някои хобита имат индивидуална стойност и носят удовлетворение на притежателите им.  Едно от хобитата на моя съпруг е риболов, което е удовлетворява що за него и  устройва цялото семейство. 


Прясната риба , уловена от него е любим деликатес, който се приготвя с удоволствие у дома.
За разлика от други ястия, които приготвям по различни технологии, рибата си има своя рецепта, която е практикувана и в предишни генерации.


Традиционно рибата се пържи в тиган у нас. В това няма нещо ново и впечатляващо. Различното е в овкусяването на вече изпържената риба.
Обикновено се добавя лимон, който добре се разбира с речните обитатели.
Река Струма , щедро предоставя възможност за улов на такива речни риби като Мряна или Клен, но майсторството на рибаря гарантира нейното улавяне. 
За моя съпруг рибата е в изобилие, но това майсторство се съчетава и с онова по приготвянето и по специален начин. След като рибата се изпържи към мазнината се прибавя оцет и чесън. Реакцията, която се получава е  доста неприятна за чистотата на околното пространство, но си струва да се рискува, защото вкусът след подобна добавка е неповторим.


Но колкото и да се наслаждавахме на тази рецепта, дойде време нещо да се промени.
Рибата на изображението е приготвена по обичайния начин, но са добавени нови неща. - кълнове от ряпа.
Но това не прави промяната пълна, затова използвах и охладено бутер тесто. Получи се нещо наподобяващо на пано,във външния ръб на , което сложих 


сварени и овкусени картофи, които скрих в този ръб.



Изпечено и гарнирано по интересен начин паното се оказа постамент за изпържените рибки.


Гарнитурата от слънчогледови ядки допълва вкуса на тестото.



Добавените панделки от бутер тесто, придават дълбочина на постамента.


Когато се постави и рибата , гарнирана с кълнове,  се получава красив и много вкусен специалитет.

Необходими са следните

  • ПРОДУКТИ

Риба 7-8 броя
Олио за пържене
брашно за овалване на рибата 100гр.
сол за овкусяване
оцет 50 мл.
чесън - 1 глава

За бутер-паното
1 охладено бутер тесто
250гр. сварени картофи
1с.л. олио
сол на вкус
1/4ч.л. куркума
2 с.л. белен суров слънчоглед
1 яйце
За гарниране
 панделки от бутер тестото
25 гр.  кълнове от ряпа

  • ПРИГОТВЯНЕ

Рибата се осолява, овалва се в брашно и се пържи до златисто.
В горещата мазнина се слагат нарязани чесъна и оцета.С получения дресинг се полива рибата.Желателно е да се използва супена лъжица. Рибата не се покрива с капак, за да не омекне.

Бутер тестото се разгъва  и с чиния се изрязва кръг. В края на кръга се слагат нарязаните и овкусени с подправките картофи. Краищатана тестото се подгъват навътре и се притискат  до образуване на бордюр.От изрезките от тестото се оформят орнаменти, които се залепват с белтък върху бордюра. Тестото се слага в тавичка,  покрита с хартия за печене. Оформено то пано се перфорира с вилица в средата. Маже се жълтък и се пече 15-20 минути на 160°C.




 В охладеното пано се подреждат изпържените и овкусени рибки. Гарнира се с резенчета лимон и кълнове.

ДОБЪР АПЕТИТ!






Коментари

Популярни публикации