КОЗУНАК ВЪВ ФОРМА ЗА ТЕРИН


Двуцветният козунак не е традиционен,но внася свежест и красота в асортимента от великденски козунаци. И разбира се е много вкусен. 


Преди известно време видях един модел на козунак,изпечен във форма за терин на известната майсторка на питки и други хлебни изделия  Ваня Георгиева .
Реших,че мога да използвам мотиви от този козунак. Същевременно исках изделието да е мое, затова направих своя интересна интерпретация. Получи се хубав козунак, двуцветен с великденско яйце в средата.

ПРОДУКТИ

За основното тесто


500гр.брашно
150мляко
3 яйца
100гр. захар
2щ.сол
7гр.суха мая
80гр. масло
1 ампула есенция ванилия
1с.л ром

За плънката

За тъмната част-орехови ядки и стафиди
За светлата част- захаросани корички, локум, шоколадови капки

Гланциране 

За светлата част-жълтък
За тъмната  част- разбит белтък

Поръска: филирани бадеми

ПРИГОТВЯНЕ

Маята се активира с 1с.л.захар 1/2ч.ч.топло мляко и 3 с.л. брашно и престоява до увеличаване обема на сместта.


Яйцата се разбиват!Прибавя се разтопеното масло и  прясното мляко,в което е разтопена захарта.



Добавя се и активираната мая.


Накрая се добавя и брашното.
Още докато е меко тестото/почти течно /се отделя 1/2 от него и се добавя какаото. Двете теста се измесват поотделно добре,като се прилага техниката "биене на тесто".


Двете теста втасват поотделно. Когато увеличат обема си три пъти тестата се радточват на равни кръгове около 40 см=d. 
Всеки кръг се разделя на 4 радиуса/триъгълници/. Всеки триъгълник се поръсва със съответната плънка/тъмните с орехи и стафиди,а светлите със захаросани корички шоколадови капки и локум/локумът се разделя на валки късчета/.
Всеки триъгълник се прорязва вертикално на три места /от върха къв основата/но не до края. 




Триъгълниците се навиват като кифлички и се разполагат както е посочено на изображението.Светлите кифлички по дължинаа кафявите по ширина. В средата се слага сурово яйце,което се пече заедно с козунака.


 От това количество се получават 2 козунака.Вторият козунак се оформя по същия начин.


Козунаците втасват още 10 минути и се слагат в студена фурна ,която се включва на 150°С. Печенето трае около 35 минути или до суха клечка. След като се охладят, яйцата се изваждат и се слагат боядисани.

  

Структурата на козунака отвътре.



ДОБЪР АПЕТИТ!




Коментари

Популярни публикации