КОЗУНАК С КОКОСОВО МЛЯКО



Необичайно е замесването на козунак с кокосово мляко.
Но неговото ухание и вкус, напомнят за екзотика. Има кремообразна консистенция и може да бъде част от нашите здравословни напитки, както и от изкусителните ни блюда. Кокосовото мляко е един изключителен продукт, който не само добавя повече свежест и вкус в ежедневието ни, но консумацията му ни прави по-здрави. 


Полезните свойства на кокосовото мляко са безгранични: само в 240 мл от него се съдържат много здравословни минерали (58 мг калций, 48 мг фосфор, 60 мг магнезий и 600 мг калий) и само 48 калории. То също така е извор на куп витамини – витамин В6, С, тиамин и рибофламин. Освен всичко това в тази порция кокосово мляко се крие и още едно полезно богатство – 3 грама фибри, които са безценни за храносмилателната система и подобряват работата на сърцето.


 Всичко това превръща тази тропическа течност  сякаш в манна небесна. 





Редовно си купувам кокосово мляко за добавка към кафето, ястия  и някои сладкиши


като тази веган-торта, която правих с кокосово масло и мляко.

Неотдавна видях рецепта за козунак с коковово мляко.





Но съставките като количество не ме удовлетвориха и затова промених някои съотношения и  количества и направих и този козунак за Великден.
Ето как стана това.

ПРОДУКТИ

4 яйца и 1 белтък
200 мл. кокосово мляко
50 мл. газирана вода
70 гр. краве масло
50 мл.олио или кокосово масло за доизмесване 
100 гр. захар
1 с .л. ракия
25 гр. прясна мая
около 650 г. брашно Манитоба0
2 с.л.какао

Аромати

1 ампула есенция ванилия
1 ампула есенция ром

Плънка

стафиди 
Разноцветен локум
захаросани лимонови и портокалови корички
кокосови стърготини
мармалад от шипки

Гланциране

 1 жълтък
1 с.л. олио

Поръска

филирани бадеми
мокра захар/ получава се като кристална захар се претрива с мокри ръце няколко пъти/


ПРИГОТВЯНЕ


Маята се активира с газираната вода, 1с.л. захар, 3.с.л.брашно.


Брашното се пресява и оформя на кладенче. Прибавя се шупналата мая.


Яйцата се разбиват леко. Прибавят се ароматите. В затопленото мляко се разтваря захарта. Яйцата и млякото се смесват и изливат в кладенчето от пресятото брашно. Прибавя се кравето масло на стайна температура , нарязано на кубчета. Още преди да се омеси добре тестото се отделя малко количество от него и се прибавя какаото. Доизмесва се с брашно. От останалото тесто се замесва   еластично тесто, което се доизмесва с олиото или разтопеното кокосово масло. Тестото не се меси много, защото е с високо съдържание на протеини и глутена бързо се развива. Но все пак се разтегля на фитил, който се сгъва на плик няколко пъти. 


Още от втория път на разтягане се вижда как се образувят мехури.


В края на разтягането и сгъването се образуват огромни мехури.
Тестото се оформя на топка и се оставя са втаса в намаслен найлонов плик докато утрои обема си. По същия начин се оформя и кафявото тесто.




 Двете теста се поставят в студена фурна, в която е сложена купичка с вряла вода. За разлика от други брашна, това е от бавно втасващите. Но поради топлината във фурната от горещината на водата и овлажнения въздух от парата и разбира се малкото количество захар,тестото втаса за 1 час. 
От добре втасалото тесто се оформят 2 козунака. 
Първият козунак се оформя с повече тесто, което се разделя на три фитила.  От кафявото тесто се оформя 1 фитил, който се разтегля с ръце и се поставят стафидите и захаросаните корички.
Вторият фитил също се разтегля с ръка и се слагат разноцветни локумчета. В разтегления трети фитил се слага мармалад от шипка примесен с кокосови стърготини. Фитилът както и останалите фитили се навиват на тънки рула.



Козунакът се сплита и поставя във форма върху хартия за печене.


Другото тесто се разделя на два фитила и там се слага плънка от локумчета, стафиди и захаросани корички. Двата фитила се усукват като мартеница.  Слага се в по-малка форма върху хартия за печене. 


Козунациге се слагат във фурната и последната се включва на 150°С. Намазвят се с жълтък и се поръсват с филирани бадеми и мокра захар и докато загрее фурната козунаците втасват и бавно се пекат : големият се пече 35 минути , а малкият 30 минути.






При разрязването на по-големият козунак се  виждат образуваните интересни фигури от кафявато тесто и намазаният с мармалад фитил.


Тези разрези са още по-интересни.



При разрязването на малкия козунак се виждат фигури образунани от плънката в него.


Определено козунаците са много сполучливи и на вид и на вкус.


ДОБЪР АПЕТИТ!








Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации