БОРШ ПО ГРАДИНАРСКИ


 Боршът е зеленчукова супа, обикновено с цвекло, което ѝ придава наситен червен цвят.
Украински борш.

Широко разпространено е вярването, че боршът идва от Украйна, но той е част от кулинарната традиция на много народи в Източна и Централна Европа. Супата се нарича „баршч“ на полски език, „борщ“ на руски, „боршч“ (пише се „борщ“) на украински, „борш“ на молдовски и румънски.



Готвила съм веднъж борш и то с риба.



 Сега реших той да е само от зеленчуци. Не сложих цвекло,защото го обичаме само сурово. Когато се свари има по -специфичен вкус. 

 И без цвекло се получи много вкусно ястие,което споделям с удоволствие.

ПРОДУКТИ

1/2 ч.ч.грах/200 мл./

1 картоф

1 глава кромид

2 настъргани моркова

1 малък резен зеле

2-3 листчета лапад

1 корен пъщърнак

1-2 листчета целина

1-2 стърка копър

връзка магданоз

1/2 кафена чаша ориз/ 100мл./

1 зеленчуков бульон

1с.л.вегета

2-3 с.л.зехтин

черен пипер за поръсване на готовия борш

1 лимон

2 литра вода


ПРИГОТВЯНЕ


Зеленчуците се измиват, обработват и поставят в тенджера. Добавя се бульона и подправките.


Слага се и зехтин.


Долива се водата и ястието се оставя да заври.


Веднага след това се прибая ориза. След като се свари добре, боршът се поднася гарниан с магданоз и се поръсва с черен пипер.



ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации