КАРАМЕЛИЗИРАНО СЛАДКО ОТ ДЮЛИ



 


Плодът на есента - дюлята, е създадена от майката природа не само за нашите вкусови рецептори, но също така и за нашето здраве.Независимо от това как ние се възползваме от плода – суров, варен, сушен, дюлята поддържа свойствата си и ползотворните ефекти върху тялото.

На първо място, дюлите могат да поддържат цялата имунна система особено в студеното време, подобряват храносмилането и дихателната система, а също така може да помогне и в борбата срещу акне.

Още преди 4000 години дюлята е била използвана от римляните и гърците за укрепване на имунната система. И нашите предци са знаели много добре защо да ги използват – те са богати на желязо, калий и магнезий.


Ползата от дюлите са много и 

приложението им в домакинството е широко.

В нашата градина дюлята заема почетно място. 


След прибиране на плодовете се стремим 

да ги употребим пълноценно. 

Консервирани или в прясно 

състояние,дюлите винаги се консумират пълноценно в нашето семейство.

Правила съм компоти и сладка от дюли или печени във фурната.

Досега пригатвях сладко от настъргани на ренде дюли,но тази година реших да ги нарежа на малки късчета. 

Получи се хубаво на вкус и вид сладко.
Споделям рецептата.

ПРОДУКТИ

2 кг. дюли изчистени от твърдата част и семената
1,500 кг. захар
2 пакетчета ванилиева захар
1 ч .л. лимонена киселина
2  литра вода

ПРИГОТВЯНЕ


Дюлите се почистват от твърдите части и семената .


Нарязват се на кубчета.


Посипват се със захар и се оставят да 

престоят за 24 часа.
 
Отделеният сок от дюлите се премерва и 

се добавя още вода така че да стане общо 

2 литра.




Дюлите се слагат във фурната и се пекат 

на 150°С  около 2 часа. Непрекъснято се 

наблюдават да не прегорят отгоре и се 

разбъркват при необходимост,особено 

когато течността поизври.


Когато сиропът получи необходимата 

гъстота се слага лимонената киселина и 

се пече още 5 минути.


Насипва се горещо в буркани.


Последните се обръщат върху капачката.



След опаковане бурканите се прибират 

на хладно.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации