ВЕЛИКДЕНСКИ КОЗУНАЦИ АСОРТИ


Обикновено за Великден приготвям козунаци с различни плънки. Използвам обичайните консумативи,които сякаш е много модерно да се използват. Това са локум,стафиди, орехи,портокалови корички.



Понякога правя козунаци като комбинирам обичайното с какаово тесто.  Сега реших да направя традиционни козунаци и такива с какаово тесто.  Използвах различни плънки в един и същ козунак.Получиха се козунаци асорти. 

Показаните по-горе резени козунак са направени от три рула. Едното е какаово с плънка от стафиди и орехи. Другото е бяло тесто с плънка от локум. Третото е също бяло намазано с шипков мармалад.

Трите рула се сплитат и се получават тези фигури при разрез.

Останалите козунаци са направени с обичайното тесто с различни плънки.

Най-важното тук обаче не са различните теста и плънки,а рецептата,която съм използвала. Много точна. В нея всичко е добре премерено. Получава се пълен синхрон между продуктите. Тук има и  вкусови качества и конци в козунаците,които откриваме. Тази прекрасна рецепта дължа на младата и много симпатична кулинарка от "Приказна кухня с Ани." Аз съм удвоила продуктите, за да се получат повече козунаци. Единствено съм намалила захарта, но и така стана достатъчно сладко тесто.

Не по-малко забележително е,че съм използвала домашен локум с ядки , направата, на който може да  проследите тук 

Споделям рецептата на Ани и козунаците,които направих.


ПРОДУКТИ

6 яйца

300 мл. прясно мляко

100 гр. кисело мляко

300 гр.захар

100 гр. краве масло

2 с. л. олио

100 гр.свинска мас

48 гр.прясна мая

1 ,200 кг брашно за баница

2 с.л. какао

2 с.л.ром или ракия

аромати - 3 ампули ромова есенция и ванилия/2 ром и 1 ванилия./

кората от 2 лимона

 За намазване на козунаците

2 жълтъка

За поръска

мокра захар и филирани бадеми

За плънка

локум,стафиди,орехи,портокалови корички,мармалад.


ПРИГОТВЯНЕ



Маята се активира с 1 с.л.захар, 1/2 от  прясното мляко/затоплено, но не горещо/ и 7-8 с.л.брашно. Оставя се да удвои обема си.



В съд се счупват яйцата.



Добавя се захарта и се разбива добре до разтопяването и.



Прибавят се олиото,киселото мляко, рома или ракията, ароматите и лимоновата кора.



Брашното се пресява 3 пъти и се оформя на кладенче.



В него се слагат постепенно втасалата мая и яйчната смес. Още докато тестото е много меко се отделя 1-2 шепи тесто и се замесва с какаото. Втасва отделно. От него ще се образуват какаовите фитили.

От останалата смес се замесва  тесто, като се добавя не повече от  150 гр. брашно още ако е необходимо.

Тестото се покрива и се оставя за 10 минти да отпочине.



Започна втриването на маста и маслото,които са оставени на стайна температура. Трябва да са меки.
Намазва се малко и от двете мазнини и се меси. Трудничко е,но трябва търпение.
След втриване на 1/2 от мазнината тестото се бие в плота около 50 пъти.
След като се втрие и останалата мазнина се бие още 50 пъти. Така мазнината се усвоява по-добре и тестото се хидратира.




Тестото се поставя в найлонов плик, който се пъха в тенджера с капак. Съдът се слага в затоплена на 50 °С фурна. 

Втасва ощоло 1 час. При мен беше 55 минути.



Втасалото тесто се плете на плитки по желание. На изображението е сплетено на 3 плитки. В кафявата се слагат стафиди. В едната светла  плитка се слагат локум,стафиди,орехи,портокалови корички, а другата се намазва с мармалад.


Този козунак е сплетен от 4 светли плитки.

 
Това козуначе е от две плитки.

 
Козунаците втасват във формите в които са поставени върху хартия за печене. Втасват докато изпълнят формите Намазват се с жълтък и се поръсват с мокра захар и филирани бадеми. 


Печенето е на 150 °С без загряване на фурната. 


Пече се точно 40 минути.



ДОБЪР АПЕТИТ!
Източник
 https://m.youtube.com/watch?v=oRGVXXBJ-jY

Коментари

Популярни публикации