ЩРУДЕЛ С ДЪРПАНИ КОРИ





 Дърпаната баница е традиционно изделие в българската кухня. Правила съм дърпана баница с яйца и сирене,вариант с праз и сирене и баница с тиква. Щрудел не бях правила. Крайно време беше да опитам.
ПРОДУКТИ

500 гр.брашно
2 яйца 
200 мл.газирана вода 
1 ч.л.сол
1 ч.л.захар
1 с.л.олио
1 с.л.оцет
За мазане на корите 
30 г краве масло 
50 мл. олио
За плънката
2 кг. ябълки настъргани
1 п. ванилиева заха50 гр. захар 1/2ч.л.канела
200 гр. опехи /счукани/
150 гр. бисквитена галета

ПРИГОТВЯНЕ


Брашното се пресява и се оформя на кладенче.


В средата се слагат яйцата,захарта и ванилиевата захар Добавя се олиото и оцета.


Слага се газираната вода.


Замесва се тесто,което се обработва продължително,за да станат гладки корите.


Оформят се топчета,които се намазват с олио и се оставят 20 минути тестото да се отпусне.


Всяка кора се разтегля,докато стане много тънка. Поръсва се със смес от разтопено масло и олио. Поставя се и галета и захар. 


Следва поръсване с орехи и настъргани ябълки.


Когато е готова кората се навива с помощта на покривка на руло.


Последното се завива като охлюв и се поставя в центъра на тава,покрита с хартия за печене.


Така се процедира и с останалите кори.


Баницата се намазва отгоре с олио и се пече на 170 °С около 30 минути.


Една от корите остана и я раз оложих в друг съд. 


След като щруделът се охлади се поръсва с пудра захар.




ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации