ПИТКА МАРГАРИТКА ЗА ПРОШКИ


Тази питка направих в деня на Сирни Заговезни или Прошки.
Сирни заговезни (Прошка, Прочка, Сирни поклади, Поклади, Сирница, Ората) е важен зимно-пролетен празник в народния календар. Многобройните му названия са свързани с типичната за празника  обредност. Ритуалите, в някои случаи обхващат и повече от 1 дата в календара .
Понеже "без прошка не може да се заговее"/т.е. да се яде месо/ до вечерята на Сирни заговезни трябва да завърши обичаят „прошка“, изпълняван през цялата Сирна неделя.
Младите обикалят по-стари роднини и близки – свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри. От тях искат прошка и целуват ръка на домакините.

На празничната трапеза има винаги храни, приготвени от млечни и яйчени продукти. И обезателно нуга халва,баница и питка.
Отдавна исках да направя този модел  питка. Изглеждаше много лесно, но навиването в срещуположни краища като фуния  стана малко трудничко. Първоначално не бях толкова умела,но после намерих начина на сгъване. Не е нужно да се стремим да навиваме на фуния,защото е трудно от срещуположни краища едновременно. Трябва да се загръща като триъгълник,най-напред от едната страна,а след това от срещуположната.

Но както и да е справих се. Две от фигурките малко изкривих,но от втасването нищо не личеше. Стана много добре.И най-важното питката изпълни предназначението си за празника. На трапезата ни тя беше главният герой.Остана от нея и затова раздадох и на съседи.

Много се хареса. И наистина не само външно беше красива,но и вътре текстурата е невероятно пухкава, мека като памук.

Споделям рецептата.

ПРОДУКТИ

500 гр.брашно

2с.л.нишесте

250мл.прясно мляко

50 гр.кисело мляко

1ч.л.сол

20 гр.прясна мая

80 гр мазнина/краве масло и маргарин на стайна температура/

1 яйце и 2 белтъка

2 жълтъка за намазване

+1с.л.олио

За плънката

200гр сирене

50 гр.каймак/сирене Крема/

За поръсване 

нигела

Фондан за украса на питката


ПРИГОТВЯНЕ


1. Маята се активира с част от прясното мляко, 1 с.л.захар,3 с.л.брашно.

2. Течните съставки/млеката/ се затоплят и се прибавят яйцата.



3. Брашното се пресява оформя на кладенче и в него се слага солта по краищата,активираната мая и течните съставки.


4. Оформя се гладко  тесто, което се покрива и се оставя за 10 минути.


5. Започва втриването на маслото и маргарина. Най-напред се слага половината от мазнината постепенно като след всяко слагане на мазнина се меси до поемане на мазнината.
Тестото се бие върху плота 50 пъти и се слага също постепенно и другата мазнина. Отново се бие 50 пъти.

6. Омесеното тесто се слага в найлонов плик и в тенджера с капак, втасва в затоплена на 50°С фурна/изключена/.


7. Втасалото тесто се измерва и нарязва на 9 части, от които се оформят топчета.
Покриват се и се оставят за 10 минути


8.Всяко топче се разточва на кръг с d=20 см.


9. Кръгчето се сгъва на две.


10. В двата края се слага от плънката. Навива се триъгълник от края до средата от едната страна и след това от другата.Получават се двойни триъгълници.
Така се процедира и с останалите 7 топчета.


11. Оформените триъгълници се подреждат в тава с d=27 см.

12. Последното топче се разточва малко и се слага от плънката. Оформя се отново на топче и се слага в средата.
Питката втасва 20 мин. Маже се с жълтък и олио, а върху топчето се ръси нигела.

13. Питката се слага в студена
 фурна,която се включва на 160 °С. След 20 минути се намалява на 150°С, питката се покрива с фолио и се пече още 25 минути. Така не прегаря отгоре.


14. Изпечената питка се завива с влажна кърпа да омекне. А може да се остави и така върху скара с твърда коричка.


15. Когато се охлади се украсява с букви и цветчета от фондан,които се лепят с мед.


16. Питката е готова.


17. Ето и текстурата-мека,нежна.




ДОБЪР АПЕТИТ!

Източникhttps://donevatania.com/2023/12/%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0/
 

Коментари

Популярни публикации