ПИТКА ЗА ТРЕТИ МАРТ


Тази питка направих за националния ни празник 3 март. Вдъхнови ме произведението на една руска кулинарка.
Аз разбира се както винаги направих някои промени в продуктите и плънката ми беше също различна.
Допуснах няколко грешки. Трябваше да оставя по-малко тесто за основните топчета и повече за орнаментите отгоре и средното топче,за да може разположението да стоне синхронно с общата част .
И трябваше да пека по-малко.
Но благодарение на украсата питката изглеждаше много красиво.
Споделям рецептата.

ПРОДУКТИ

2 яйца
60 гр.захар,1п.ванилиева захар
100мл.прясно мляко
100мл.прясно мляко
20 гр.прясна мая
40 гр.краве масло на стайна температура
40 гр.мас на стайна температура
500 гр.брашно
2 с.л.нишесте
2 ампули есенция от ром и лимон
 
За плънката

стафиди,локум и орехи
сладко от портокалови корички

За гланциране

1 жълтък

За украса фондан

ПРИГОТВЯНЕ

1. Активираме маята с малко от прясното мляко,1ч.л.захар и 2с.л.от брашното

2. Захарта разтваряме в прясното мляко. Добавяме киселото мляко, 1ч.л.олио и яйцата.



3. Брашното пресято с нишестето се оформя на кладенче.


4. Слага се активираната мая и останалите течни продукти.



5 Фурната се включва на 50 °С с вентилатор. Омесва се малко по-твърдо тесто т.е. не се добавя течност въпреки че трудно се меси,защото в тестото ще се втриват маслото и маста,които го хидратират добре.
6. Тестото  покриваме и оставяме да се отпусне.



7. Започваме да втриваме маста и маслото. Когато сложим половината и от двете мазнини  бием нестото в плота около 50 пъти.
8. Втриваме и останалата половина и отново бием в плота.


9. Тестото е хидратирано добре.


10. Поставяме го в найлонов плик и в малък съд с капак. Оставяме да втаса във фурната като преди това я изключваме.Втасва за 39 минути.


11. Тестото разпределяме на 11 точета.
От тях осем разтегляме и слагаме по малко от плънката,оформяме топчета отново.


12. Подреждаме топчетата във тавата на фурната в кръг


13. Две топчета разточваме на кръгове около 20 см. Първото кръгче мажем с олио. Слагаме второто и разделяме тестото на осем радиуса.


14. Всеки радиус нарязваме с нож за пица както се вижда на изображението. В средата поставяме последното топче.


15. Мажем с мазнина топчетата и върху всяко поставяме по 1 орнамент.
16. Оставяме за 10 минути и мажем с жълтък 


17. Включваме на 150°С фурната и слагаме питката. Печем 25-30 минути или докато се зачерви.



Украсяваме с фондан.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации