КАПАМА В ТАВИЧКА ЦЕПТЕР
Оригиналната рецепта за капама съдържа освен зеле,месо, кървавица и прясна сланина. По здравословни причини ние слагаме единствено наденица, телешко месо и пилешко месо. Понякога добавяме и пуешко месо. Любители сме и на сармите, които се слагат в Банско. Защитниците на оригиналната рецепта сериозно биха възразили, че се разваля рецептата с нетрадиционни продукти, но ние у дома сме установили интерпретация на капама, която ни харесва и хапваме с удоволствие. Капамата обикновено се прави в глинен съд, но тази година я направих в тавичката от комплекта на Цептер. Не съм използвала горния капак, а само тавичката.
Но облепих дръжките с алуминиево фолио. И разбира се ястието се изпече във фурната на ниски градуси.
Получи се ястие, което ни удовлетвори на вкус и с богатото си съдържание на продуктите, които бяхме подбрали.
ПРОДУКТИ
1 голяма глава кисело зеле
300гр. свинко месо
400 гр. пилешко месо
1 парче домашна наденица
100гр. пушено пуешко филе
зехтин заменящ свинска мас
Подправки за овкусяване
черен пипер смлян 5гр.
дафинови листа
червен пипер
люти пиперки - 2бр.
Топла вода за обливане на ястието
За сармите
10 листа от зеле
1ч.ч. ориз
1глава лук
1/2 ч.л. чили
50гр наситнено пуешко филе
сушени зеленчуци и подправки/хрян, пъщърнак,целина,магданоз,копър, чубрица и джоджан/
2 с.л. зехтин
НЯКОЛКО ЗЕЛЕВИ ЛИСТА ЗА ПОКРИВАНЕ НА ЯСТИЕТО
ПРИГОТВЯНЕ
Най- напред се приготвят сармите. Лукът се нарязва на ситно.Шунката се наситява и се прибавят ориза и сухите зеленчуци и подправки и чилито.Овкусява се с със сухия бульон и зехтина. Не се запържва плънката, а направо се завиват сармите.
На дъното на тавата се слага от нарязаното на ситно зеле,което е овкусено с подправките.Слага се 1 люта пиперка. В края на тавата се подреждат сармите.Добавя се свинското месо наоколо. Слага се наденицата. Пуешката шунка се нарязва и се поставя също наоколо. В средата се подрежда пилешкото месо.
Следва покриване с останалото зеле .
Цялата повърхност на тавата се покрива със зеле. Подреждат се дафиновите листа и пиперката.
Отгоре се разполагат целите зелеви листа. Залива се с топла вода да облее, но не да прелива водата. Поставя се алуминиево фолио,вместо капак.
Съдът се слага в студена фурна , настроена на 130°C. Пече се 4 часа.
Готовността се проверява след третия час.
Изглед след премахване на целите зелеви листа.
И накрая... наслада от вкусно ястие.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар