МАМИНИТЕ СОДЕНИ ПИТКИ


Преди години майка ми правеше содени питки,които се наричаха" Добруджанки"
Все пак Добруджа е все още е житницата на България.
Постепенно тя ги усъвършенства,защото не и харесваше вида и частично вкуса.Така се получиха питки с напълно обновена технология. Аз започнах да купувам заквасена сметана вместо кисело мляко.Прибавих ме и бакпулвер и яйце и получихме много интересни на външен вид топчици,поръсени с кашкавал и зачервени приятно като румени девойки.
Маслото не слагахме в ъв всяка питка, а разтопено го прибавяхме към брашното. 

Продукти

250гр. брашно
1 яйце
1/2кофичка/голяма/ заквасена сметана с 1/2ч.л.сода за хляб
1/2 пакетче бакпулвер
150гр.наронено сирене
50гр масло
100гр кашкавал /рендосан/

ПРИГОТВЯНЕ

Брашното се пресява и оформя на кладенче.Там последователно се поставят продуктите без сметаната.
Следва постепенно прибавяне на сметаната,в която е разтворена содата.Маслото се разтопява и добавя към сместа.Меси се меко тесто.Оставя се да почине за 20 минути.Оформят се топчета,овалват се отгоре в кашкавала и се подреждат на разстояние в тава,покрита с хартия за печене.
Фурната е загрята на 200°  C. Пече се 20 минути. Питките са леко зачервени и след 10 минути омекват,покрити с кърпа.


ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Популярни публикации