ВИНЕН КЕКС, ГАРНИРАН С ЯГОДИ В ШОКОЛАД



Кекс с вино? Бях доста скептична към подобна комбинация. Представях си как едно класическо печиво любимо на малки и големи,може да се съсипе с вкуса на нещо не само необичайно, но и съвсем специфично вкусово усещане.

Все пак реших да опитам. Св.Валентин бе удобен повод не само да съчетая двата символа на предстоящите празници,но и да опитам нещо различно.
Ягодите в шоколад са любими в деня на влюбените и тази комбинация присъства на празничната им трапеза.

Но какво ли ще се получи ако се съчетае всичко това?

Имам доста необичайна формичка за сладкиши,наподобяваща замък.
Преди доста време я купих от едно малко магазинче на улица"  Пиротска" в София.



Тази формичка толкова необичайна има своята история . Нарича се форма за сладкиши "Замъкът Бланкенбург"
Замъкът се намира в Германия.



По времето на Ернст Аугустин-крал на Хановер и херцог на Кимбърленд,тортите се пекли в твърди медни форми.


След време на търг в замъка Мариенбург фирмата LURH се сдобиват с тези 200 годишни форми за печене на фамилията Велфите. 
Правила съм много печива в този форма и винаги съм получавала отличен рецултат.
Благодарение на отвора в средата могат да се поставят сладкиши и плодове.Този път избрах ягоди и съчетанието с шоколад, бе добра идея. 





Различното този път в съдържанието на сладкиша беше виното, което добре обмислих и използвах от домашното ни вино ,което произвеждаме от подбрани винарски сортове.

Направих половин доза от сладкиша ,колкото можеше да събере формата и се получи великолепен  кекс,ароматен и много вкусен.





Може без преувеличение да се каже, че всяка хапка от сладкиша доставя истинска наслада.

Съчетанието с ягодите в шоколад, допълва вкусната идилия.


Неустоими късчета обляни с шоколадов ганаш.


И визуално и вкусово тези резенчета шоколадова наслада впечатляват.



С удоволствие споделям рецептата.


Продукти

80 гр. краве масло
20 мл. бадемово масло
200гр.кафява захар
2 яйца
2ч.л. домашно сладко от портокалови кори
180мл.   домашно вино
100гр. пълнзърнесто брашно
2ч.л бадемово брашно
40 гр. какао
1ч.л. бакпулвер
2щ.сол
За шоколадовия ганаш

100 мл. сладкарска сметана/животинска/
100 гр натурален шоколад

Ягоди окоро 500гр. 
По 50гр. бял и натурален шъколад

Декорация :захарни сърчица


ПРИГОТВЯНЕ


Продуктите се разделят на сухи и мокри съставки.
Разбиват се  яйцата.Постепенно се прибавя захарта.Разтопено се прибавя и кравето масло и бадемовото масло. Прибавят се сухите съставки добре разбъркани/брашна,какао,набухвател,сол/.

Сместта се поставя във формата, която е подмазана с масло и поръсена с 1 с.л. какао.
Пече се 35-40 м. на температура 160°C.
Кексът се оставя във формата докато се охлади.

Приготват се ганаша и ягодите , които се потапят в шоколад, разтопен на водна баня.



 Ганашът се приготвя като сметаната се загрява до завиране и се прибавя шоколада, начупен на парчета.
Сместта се излива върху кекса,който е обърнат,за да се очертаят релефите.





Кексът е готов за декориране.




Най-напред се поставят захарните сърчица.Ягодите се поставят в средата , в очертания кръг.





ДОБЪР АПЕТИТ!

Адаптирано от http://sunshineskitchen.com/chocolate-red-wine-cake/
Адаптацията е с известни изменения.

Коментари

Популярни публикации