ЕКЛЕРИ " ПЛАВАЩИ ЛЕБЕДИ"
Еклерите-любимите сладкишчета на майка ми.
Правеше ги много често.Нямаше форма ,затова използваше просто обикновена лъжица.
Дълго време не се осмелявах да направя еклери,защото са все пак специфични и изискват специална технология и внимателно печене.
Вратата на фурната не трябва да се отваря по време на печенето.
Но исках и да измисля нещо интересно като конструкция.
Лебедите се появиха преди няколко години кото конструкция на еклери.
Мислех,че това е изкуство,недостъпно да мене.
Наблюдавала съм птици лебеди на доста места.
Особено впечатляващи баха тези в замъка Нимфенбург в Мюнхен -Германия/Schloss Nymphenburg/
Тази гледка винаги омайва с неповторимата си красота.
Внучката ми Аманда, обожава плаващи птици и това бе допълнителен стимул да се осмеля да направя не точно лебеди , но плаващи птици -еклери.
И разбира се не се поколебях да изпълня намерението си, въпреки че знаех , че няма да бъдат съвършени.
За езерце реших да желирам подсладена вода , леко оцветена в синьо-зелено.
И така се получиха моите плаващи птици./Както искате ги наречете:лебеди , патета или на каквото ви приличат./
ПРОДУКТИ
2ч.ч брашно/150г./
2ч.ч.вода200мл/
1каф. ч олио
20гр.краве масло
6 яйца
За крема : гръцки крем с грис
/500мл. прясно мляко,8 с.л. захар,60гр.грис.20гр. краве масло,ванилия/
В завиращото мляко е сложена захарта , поктепенно се изсипва гриса и се бърка до сгъстяване.Прибавя се масло и ванилия
ЗА гарниране: 100мл.течна сметана
50 мл. Заквасена сметана
1ч.л. пудра захар.
За желето:10мл. вода с 1м.л.захар,5гр. желатин ,сладкарска боя-1щ.
ПРИГОТВЯНЕ
В заврялата вода се слага олиото и маслото, докато се разтопи маслото.Прибавя се изведнъж брашното и се бърка непрекъснато докато тестото започне да се отделя от съда. Готовото тесто се оставя да се охлади и се прибавят едно по едно яйцата.Сместта се постава в пош или с ръка се оформят продълговати сладки.
Подреждат се върху хартия за печене в тавичка на растояние.
Печенето е на 170 °C/предварително дагрята фурна/ около 20м. Не се отваря фурната по време на печенето.Изключва се фурната и още 10 мин. не се отваря ,след което сладките се идваждат .Отгоре се изрязва капаче,което се разрязва на 2 по дължина за крила на птицата.Още преди печенето се отделя малко от тестото и с щприц се оформят шийките като се рисуват форми наподобяващи числото 2.
Сладките се пълнят с крем и се поставят шийките Накрая се монтират крилцата и се украсява с разбитата сметана.
Добър апетит!
Коментари
Публикуване на коментар