ШОКОЛАДОВИ МЪФИНИ С КОКОСОВ ЦЕНТЪР
От дълго време се каня да направя мъфини с кокосов център,но рецептите, които преглеждах не ме удовлетворяваха.
Накрая се спрях на една много интересна рецепта, публикувана от Ваня Джорджевич .
Много пъти съм се доверявала на нейни рецепти и винаги успешен резултат.
Когато направих кокосовите топчета ми се стори , че крема сиренето е малко и добавих почти двойно количество. От опит знам,че кокосовите стърготини не са много хигроскопични и затова изискват повече материал, който да ги организира в сочна структура.Но с 70гр. крема сирене и 50гр. кокосови стърготини не можа да се получи добре. Топчетата бяха твърди още в сурово състояние. Сместта за самите мъфини стана чудесна и накрая получих мъфини каквито винаги исках да направя.
Промених и глазурата с любимия ми шоколадов ганаш и се получи това, което очаквах.
Споделям рецептата защото тези сладкишчета са просто прекрасни -вкусни и с красив външен вид.
ПРОДУКТИ
За основното тесто
150гр.брашно
3с.л.какао
2/3пакет бакпулвер
60гр.кафява захар
2 яйца
60гр.масло
190 мл. кисело мляко
За кокосовите топчета
200гр. крема сирене
50гр.кокосови стърготини
2с.л.пудра захар
1/2ампула есенция ванилия
За шоколадовата глазура
200мл.течна сметана
100гр.шоколад натурален 70%какао
1с.л. захар
За гарниране
кокосови стърготини
захарни фигури
замразени малини и ягоди
ПРИГОТВЯНЕ
Най-напред се приготвят топчетата
Крема сиренето се смесва със захарта и кокосовите стърготини. Прибавя се ванилията и се омесва меко тесто. Оформят се топчета на брой равен на броя на мъфините.Моите бяха 12 броя мъфини и толкова топчета.Последните се слагат в хладилника докато се приготви основната смес.
Смесват се сухите продукти-брашно какао и бакпулвер.
Яйцата се разбиват със захарта и се слага киселото мляко.
Прибавят се и сухите съставки.
Добре се разбърква .
Във всяка преграда на формата се слагат книжни капсули и се прибавят по2 с.л./равни/ от кафявата смес.
Прибавят се топчетата както е показано на изображението.По едно топче се слага в средата на преградата върху кафявата смес.
Отгоре се покрива с останалата кафява смес.
Формата се слага във фурна загрята на 170°C и се пече 20-25 минути.
Мъфините се изваждат от фурната и се охлаждат.
През това време се приготвя ганаша.
Сметаната се загрява до кипване. Отстранява се от котлона и в нея се слага 2/3 от шоколада, начупен на парчета. Енергично се разбърква до разтопяване на шоколада. Накрая се прибавят и останалите парчета шоколад. Това се прави, за да се темперира шаколада/ т.е. да придобие гланц/
Глазурата се излива внимателно върху мъфините и се гарнира по желание.
Използвах кокосови стърготини и захарни фигурки.Замразените ягоди и малини допълниха украсата.
Когато мъфинчето се разреже се показва добре оформеният център.
Мъфините са подходяща компания на кафе или чай.
За десерт или за закуска са вкусни и красиви на външен вид.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Адаптирано от :https://privanya.blogspot.bg/2017/12/blog-post.html?m=1
Коментари
Публикуване на коментар