ВЕГАН-ТОРТА"БЕТИ"/ С КОКОС,МАТЧА, МЕНТА, ЛАЙМ И МАЛИНИ/
Веганството възниква в 40 години на 20 век.
За негов основоположник се смята англичанинът Доналд Уотсън. Понятието "веган" е негово дело.Получено е от комбиниране на първите и последните срички на думата vegаtarian.Явно е, че веганство и вегетарианство са сродни теоретично, но помежду им има
Разлики.
Съществената разлика обаче е ,че веганството е суровоядство на растителни храни, докато вегетариантството използва както сурови ,така и термично обработени такива.
Веган - сладкишите са привлекателни не само за вегани , но и за такива консуматори , които употребяват и месна храна. Причините за това може да са здравословни или просто любопитство за това да се опита и такъв род специалитети.
Лично аз доста отдавна попаднах на четива за веганство ,разглеждах и рецепти за веган-специалитети и накрая реших да опитам. Да си призная и по здравословни причини.
Моят първи сладкиш е веган -торта "Бети". Нарекох я така на името на авторката на рецептата Беата, от блога"Вкусно с Бети". Когато за първи път прочетох рецептата споделих с нея,задоволството си от това,което е създала.Тя отговори,че ще се радва да направя тази торта и да споделя впечатленията си. Само че това беше преди 2 години.Едва сега я направих и останах много доволна.Промених някои продукти и направих половин доза,за да опитам само.Тази адаптация към нашите вкусови предпочитания у дома си струваше.От една страна опитахме нещо различно, от друга се изпълни едно отдавнашно мое намерение да направя веган-сладкиш.
Сега вече ми е ясно,че веган десертите се правят лесно и продуктите не са толкова скъпи, но обработката е малко по-трудна,защото е необходима техника.Аз не посмях да използвам блендъра,за да не го счупя пасирайки ядките и сушените плодове, но успях да повредя месомелачката към кухненския си робот. Смятах ,че като ядките и плодовете са накиснати във вода дълго време, няма да има проблем, но уви не стана така. Но затова пък се получи много хубава торта. Добре че белята стана накрая.
Но...крайният резултат е толкова вкусна и добре изглеждаща веган-торта. Все пак хубавите неща понякога търпят и инциденти.
Продуктите които използвах бяха качествени. Матчата ,която съм използвала няколко пъти също е много добра ,а ментата е от моята градина, расла на воля и затова е толкова разперена.Парниковата мента е по-добре изглеждаща, но ароматът и е доста по-слаб.През лятото ще имам вече
и планинска мента,за което разчитам на семейния ни приятел Ахмед,който я бере в Родопите.
Тази мента е най-добрата и затова правя от нея чудесен ментов чай
Да не подценяваме и маслото.Аз използвах кокосово масло както беше по рецепта. И разбира се подбрах 100% биопродукт.
Но стига толкова приказки и да пристъпим към необходимите
ПРОДУКТИ
За блата
60гр.сурови бадеми
80гр.сушени кайсии и фурми
1 ч. л.суров слънчоглед/белен/
1ч.л. ленено семе
1ч.л.овесени ядки
2 с.л. кокосово масло
4 с.л. вода/ако се наложи/.
Моите продукти бяха доста оводнени от накисването и не се наложи да употребявам вода.
За пълнежа
10 фурми без костилки
275 гр. лешници сурови
2с.л. филирани овесени ядки
1с.л.годжи бери
2с.л кокосови стърготини
6с.л.кокосово масло
150гр. замразени малини
1/2 връзка мента
1ч.л.матча
1 лайм
50мл. вода
За украса
Филиран кокос
Няколко връхчета мента
ПРИГОТВЯНЕ
Формата ми е купичка с диаметър 14 см.
На дъното се слага стреч - фолио , за да се извади по-лесно тортата след охлаждане.
Най напред се приготвя блата.
Продуктите накитах от вечерта. Сутринта смлях всичко с машинка за месо.С механична също става, но преди това трябва да се прибави разтопеното масло.Получава се нещо като тесто, което се разстила на дъното на купата и се заглажда с лъжица.Ако тестото е доста твърдо се прибавя още 1 с.л. масло. При нужда и вода.Формата се слага в хладилника.
Продуктите за блата без малините,матчата и ментата и лайма също се смилат и към полученото тесто се прибавя кората и 1/2сок от лайма. Разделя на три части.Първата се отделя настрани.Към втората се прибавят малините вече пюрирани.Ако е необходимо се добавя вода.Получава се крем. Аз го блендирах кратко.
Към третата смес се прибавя ментата и матчата. Блендира се докато листчета мента се пасират добре. Ако трябва се добавя вода.
Изважда се формата и се поставя малиновия крем.Слага се за 15 минути за да стегне.
Слага се оставеният без добавки пълнеж.
След 15 минути се слага и зеленият пълнеж.
Тортата се оставя в хладилника за поне 6 часа.
Внимателно се изважда и украсява
Това е първичният и вид
Вече може да се насладим на вида и.
И разбира се на вкуса и.
Изглежда добре и от вътре.
Всяка хапка е истинска наслада.
Но не бива да се прекалява
Може да се поднесе с чай или кафе. Аз предпочитам и студен чай от планинска мента. Помага при главоболие.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Уникална! В захлас прочетох написаното....а е толкова красива!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти ,Севи! Само такъв човек като теб може да оцени красотата на биологичните продукти-свежест, натурализъм/без химия и сладкарски оцветители! ПРЕГРЪДКА ,МИЛА!
ОтговорИзтриванеБраво, много свежа и красива и със сигурност вкусна. Ще се опитам и аз скоро да я направя 😍
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Кати! Поздрави!
ИзтриванеСлед толкова време, сега виждам тази торта! Прекрасна е! Радвам се, че съм те вдъхновила и благодаря за доверието!
ОтговорИзтриванеЗдравей,Бети!Благодаря от сърце !
ИзтриванеОще щом видях тортата ти бях пленена от красотата и прекрасната и консистенция! Не се поколебах да я направя! От тогава съм я правила много пъти. Още тогава изпратих линка от тортата ти на приятелки и всички я направихме и с удоволствие се похапна.
Често наминавам в блога ти и все копиром разни неща ,но времето не достига.
Поздрави!
Радвам се, че те вдъхновявам и че опитваш моите рецепти! Благодаря ти!
ИзтриванеИ аз благодаря!💐☘💐
Изтриване