СРЪБСКА МУСАКА
Сръбската мусака се различава от класическата българска мусака по това,че подправките и зеленчуците са по-малко. Картофите се режат на колелца за разлика от българската мусака, където картофите са нарязани на кубчета. Заливката е само от прясно мляко или не се прави.
Сестра ми която от 45 години е омъжена в Сърбия, ми даде рецепта от региона ,в който живее и там мусаката се доближава до българската мусака.
ПРОДУКТИ
За мусаката
600гр. картофи
1тиквичка
1гл.лук
12 моркова
300гр.кайма
2с.л доматено пюре
2с.л.олио
подправки :черен пипер, чубрица, сминдух,вегета,самардала
Зелени подправки магданоз,копър
За заливката
500гр. кисело мляко
4 яйца
вегета
ПРИГОТВЯНЕ
Зеленчуците се нарязват и заедно с каймата и пюрето се задушават в тиган с малко вода. Не се допуска сместа да остане на мазнина. Добавят се подправките.
Картофите се обелват и се нарязват на колелца. В тавичка се подрежда ред картофи и ред плънка.
Завършва се с плънка. Ястието се пече до готовност на 250°С.
Заливката се приготвя от разбитите яйца ,млякото и вегетата.
След като се залее,мусаката се пече до приятен загар.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар