МЮСЛИ ТОРТА С ЖЕЛИРАНО КИСЕЛО МЛЯКО
Когато Светла Николова публикува в групата ми Философия на моята кухня мюсли тортата си по рецепта на Теди Титова, останах очарована от добрата визия на тортата.
Съдържанието и подсказваше,че това е лек, вкусен и здравословен сладкиш. Все пак някои неща в конструкцията на тортата ме притесняваха. Нямаше стабилна основа.
Затова реших да сложа бисквити и отгоре кисело мляко и плодове преди мюслито. И не съжалявам, защото стана по-добре.
При условията сега на село, ми беше трудно да намеря цедено кисело мляко и затова реших да желирам обикновено. Получи се добър резултат.
И така моята желирана мюсли торта се получи.
Приготвих я по един специален повод-малък празник у дома. На тази дата се запознахме с моята половинка. И празникът е хубав и тортата си заслужава.
ПРОДУКТИ
6-7 обикновени бисквити
250 гр.мюсли с мед и орехи
250 гр. шоколадово мюсли
3 кофички кисело мляко
1 банан
Замразени горски плодове/малини боровинки, къпини/
2 п.от 10гр. желатин
3 с.л мед
кората на 1 лимон
1/2 ампула есенция ванилия
ПРИГОТВЯНЕ
Бисквитите се начупват и поставят на дъното на формата.
Подготвя се желираното мляко като желатинът се накисва в 1/2ч.ч.вода. /180мл./
Разтопява се на водна баня.
През това време млякото се смесва с меда , есенцията и лимоновата кора. В разтопения желатин се слагат 2 с.л. от киселото мляко и се разбърква.Сместа се излива обратно в него, като се разбърква енергично. Изчаква се около 20 минути/,съдът е в хладилника/, докато киселото мляко малко е сгъсти и се слага 1/3 от него върху бисквитите. Отгоре се подреждат късчета банан.
Върху тях се слага мюслито с мед и орехи и внимателно се притиска,за да се разнесе добре.
Върху млякото се поставят къпини.
Допълва се и с горски плодове като се оставя и за украса на тортата.
Върху плодовете се слага и шоколадовото мюсли. Притиска се. Върху него се нанася последната 1 /3 от киселото мляко.
Формата с тортата се слага в хладилник, където престоява до сутринта.
Единстветото,което не съобразих е да поставя ацетатна лента около ринга,за да не се залепи отстрани тортата.
Но някак се справих все пак.
Получи се добра структура и най-важното тортата не се ронеше при отрязване на парчетата.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар