КИФЛИЧКИ С ЛОКУМ ОРЕХИ И СТАФИДИ
Приготвяла съм различни кифлички,пробвала съм различни технологии и винаги съм получавала отличен резултат.
Кифличките,които сега предлагам са от козуначно тесто и микс от различни консумативи като плънка. Това е локум, орехи,стафиди и сладко от портокалови корички и кумкуат.
ПРОДУКТИ
2 яйца+ 1белтък
1 жълтък за намазване/при недостиг се добавя още един жълтък/
125 мл. прясно мляко
100 гр.захар/намалих я защото съм сложила доста сладка плънка/
20 гр.прясна мая
75 гр. краве масло
50 мл. олио от гроздови семки /може и слънчогледово,но от гроздовите семки има много приятен аромат/
1 с.л.ракия
1щ.сол
1 ампула ромова есенция ,кората от 1 лимон
1 ванилиева захар
500 гр.брашно
За плънката
2 кутии локум
100 гр.орехи 50 гр.стафиди
Сладко от портокалови корички и кумкуат.
Може и други сладка.
А може и без сладко.
ПРИГОТВЯНЕ
Маята се активира с 1 с.л.захар, 50 мл. прясно мляко и 3 с.л. брашно. Оставя се да удвои обема си.
Маслото се разтопява като 1/2 от него се добавя в тестото ,а останалото е за доизмесване.
Млякото се смесва със захарта и ванилиевата захар и се загрява до разтопяване на захарта. Към млякото се добавят ароматите и ракията.
Замесва се меко тесто,което се доимесва с останалото масло. Меси се продължително,за да може да се развие глутена. Готовото тесто се слага в найлонов плик,за да втаса. Пликът се поставя в тенджера с капак. Втасва в загрята на 50 °С фурна и изключена. Процесът на втасване продължава 1 час.
Втасалото тесто се разделя на 4 части.
От тях се оформят топчета, които се разточват на кръгове. Всеки кръг се разделя на 8 части. Получават се 8 триъгълника. Намазват се с олио от гроздови семки.
Всеки триъгълник се декорира откъм върха с уред за мрежа,за да се получи красив релеф върху кифличката.
В основата се поставя плънката и се завива кифличката. Така се процедира и с останалите триъгълници.
Кифличките се подреждат в тава върху хартия за печене. Втасват още 20 минути.Намазват се с жълтък и олио и се пекат в загрята на 150 °С фурна около 20 минути.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар