КИФЛИЧКИ С ЛОКУМ ОРЕХИ И СТАФИДИ


Тестените изделия са любими на съпруга ми. Сред тях са и кифличките от всеки вид и пълнеж. 

Приготвяла съм различни кифлички,пробвала съм различни технологии и винаги съм получавала отличен резултат.

Кифличките,които сега предлагам са от козуначно тесто и микс от различни консумативи като плънка. Това е локум, орехи,стафиди и сладко от портокалови корички и кумкуат.

ПРОДУКТИ

2 яйца+ 1белтък

1 жълтък за намазване/при недостиг се добавя още един жълтък/

125 мл. прясно мляко

100 гр.захар/намалих я защото съм сложила доста сладка плънка/

20 гр.прясна мая

75 гр. краве масло

50 мл. олио от гроздови семки /може и слънчогледово,но от гроздовите семки има много приятен аромат/

1 с.л.ракия

1щ.сол

1 ампула ромова есенция ,кората от 1 лимон

1 ванилиева захар

500 гр.брашно


За плънката


2 кутии локум

100 гр.орехи 50 гр.стафиди

Сладко от портокалови корички и кумкуат.

Може и други сладка. 

А може и без сладко.

ПРИГОТВЯНЕ


 

Маята се активира с 1 с.л.захар, 50 мл. прясно мляко и 3 с.л. брашно. Оставя се да удвои обема си.

Маслото се разтопява като 1/2 от него се добавя в тестото ,а останалото е за доизмесване.

Млякото се смесва със захарта и ванилиевата захар и се загрява до разтопяване на захарта. Към млякото се добавят ароматите и ракията.



Брашното се пресява и  оформя на кладенче. В него се поставят солта, млякото,мазнината и втасалата мая.

Замесва се меко тесто,което се доимесва с останалото масло. Меси се продължително,за да може да се развие глутена.  Готовото тесто се слага в найлонов плик,за да втаса. Пликът се поставя в тенджера с капак. Втасва в загрята на 50 °С фурна и изключена. Процесът на втасване продължава 1 час.


Втасалото тесто се разделя на 4 части.

От тях се оформят топчета, които се разточват на кръгове. Всеки кръг се разделя на 8 части. Получават се 8 триъгълника. Намазват се с олио от гроздови семки.

Всеки триъгълник се декорира откъм върха с уред за мрежа,за да се получи красив релеф върху кифличката.

В основата се поставя плънката и се завива кифличката. Така се процедира и с останалите триъгълници.


 

Кифличките се подреждат в тава върху хартия за печене. Втасват още 20 минути.Намазват се с жълтък и олио и се пекат в загрята на 150 °С фурна около 20 минути.



 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации