ПУЕШКО ПЕЧЕНО СЪС ЗЕЛЕ


Известни са ползите от пуешкото месо за човешкия организъм.То е богат източник на витамини,фосфор,селен, цинк,протеини и много малко мазнини. 

Пуйката се "ражда"в Америка и Мексико и с времето се превръща в неизменна част от американските традиции. Разпространена е в Европа от Христофор Колумб и от 16 век се отглежда като домашна птица в редица евпопейски страни. 

В началото присъства само на кралските трапези,но в последствие достига и до другите социални слоеве.

Приготвяла съм пуйка в повечето случаи за празниците,но наскоро решихме да приготвим у дома и в ежедневието. Наложи се да я разделим на две половини,защото сме малко консуматори. Така я сготвих на два пъти. 

Сега през зимата при наличие на кисело зеле беше логично да я приготвя с него.
Получи се много привлекателна на външен вид и вкусна печена пуйка.

ПРОДУКТИ

1/2 пуйка
60 гр. краве масло
микс от сухи подправки/риган,мащерка,целина,майорана/
1с.л.зехтин
150 мл.  свинска мас
3 малки глави кисело зеле
200 гр. бекон
200 гр. сурова наденица
 1с.л.червен пипер 
  5-6 дафинови листа
  по 1ч.л.черен и бял пипер 
 1 литър топла вода

ПРИГОТВЯНЕ


Обработената пуйката се измива. Сухите подправки от риган,мащерка,целина и майорана се смесват със зехтина. Птицата се намазва със сместа под кожата. Маслото се нарязва и също пъха на няколко места под кожата на птицата.Посолява се навсякъде.
Зелето се нарязва на дребно и се овкусява с подправките. Прибавят се беконът и наденицата нарязани на парчета.  
Зелето се подрежда на дъното на тавата. Залива се с разтопената свинска мас и се разбърква.Отгоре се поставя пуйката.
 


Налива се водата и пуйката се слага в загрята на  170 °С фурна.



Пече се последователно 1 час на 170°С,
1 час на 200°С и 1/2час на 220 °С.

За да не изгори, когато се зачерви значително, се покрива с алуминиево фолио. С него е пече до края.

При сервирането може да се поднесе и със сварен ориз.

ДОБЪР АПЕТИТ!


 

Коментари

Популярни публикации