ПУЕШКО ПЕЧЕНО СЪС ЗЕЛЕ
Пуйката се "ражда"в Америка и Мексико и с времето се превръща в неизменна част от американските традиции. Разпространена е в Европа от Христофор Колумб и от 16 век се отглежда като домашна птица в редица евпопейски страни.
В началото присъства само на кралските трапези,но в последствие достига и до другите социални слоеве.
Приготвяла съм пуйка в повечето случаи за празниците,но наскоро решихме да приготвим у дома и в ежедневието. Наложи се да я разделим на две половини,защото сме малко консуматори. Така я сготвих на два пъти.
Сега през зимата при наличие на кисело зеле беше логично да я приготвя с него.
Получи се много привлекателна на външен вид и вкусна печена пуйка.
ПРОДУКТИ
1/2 пуйка
60 гр. краве масло
микс от сухи подправки/риган,мащерка,целина,майорана/
1с.л.зехтин
150 мл. свинска мас
3 малки глави кисело зеле
200 гр. бекон
200 гр. сурова наденица
1с.л.червен пипер
5-6 дафинови листа
по 1ч.л.черен и бял пипер
1 литър топла вода
ПРИГОТВЯНЕ
Обработената пуйката се измива. Сухите подправки от риган,мащерка,целина и майорана се смесват със зехтина. Птицата се намазва със сместа под кожата. Маслото се нарязва и също пъха на няколко места под кожата на птицата.Посолява се навсякъде.
Зелето се нарязва на дребно и се овкусява с подправките. Прибавят се беконът и наденицата нарязани на парчета.
Зелето се подрежда на дъното на тавата. Залива се с разтопената свинска мас и се разбърква.Отгоре се поставя пуйката.
Коментари
Публикуване на коментар