ТРИПЛАСТОВ СЛАДКИШ




Този сладкиш го помня от преди 35 години. Записах го,но не си спомням дали го правих. Сега ми попадна на погледа в интернет пространството под наименованието "Сладкиш с ябълки и бисквити". Рецептите са почти едни и същи,само че някои от тях съдържат бакпулвер, други не. Повечето предлагат мерни единици чаши,но се срещат и точни грамажи. 

Реших да направя сладкиша,но с известни корекции. Маслото навсякъде се предлага в грамаж от 125 гр.,но това е много. Става тежко,защото само бисквитите го поемат. Брашното и захарта също са много. Намалих и тях. Особено брашното ако е цяла чаша без друго освен яйцата ще утежни тестото. Пандишпанът ще бъде много сбит и твърд. 

И защото сладкишът съдържа пластове от бисквити, ябълки и пандишпаново тесто, нарекох сладкишът трипластов.



В този сладкиш отдавам голямо значение на ябълките,каквито изобилстват в градината ни. Сложих доста щедро количество.

Бисквитите е препоръчително да бъдат квадратни или правоъгълни,защото кръглите бисквити,които сложих образуваха доста луфтове. Но това не е фатално.

Ето как направих целия сладкиш.


ПРОДУКТИ

1 Пакет маслени бисквити

80 гр.масло 

3-4 ябълки

4 яйца

100 гр.захар

100 гр. брашно

1ч.л.канела 

ванилиева захар

пудра захар за поръсване


ПРИГОТВЯНЕ



Маслото се разтопява на дъното на тавичката.



Бисквитите се подрждат върху него


Отгоре се подреждат тънки парченца от ябълките. Може да се застъпват.


Поръсват се с канелата. Могат да се добавят и 50 гр.нарязани орехи. Аз не слагах, в бързината забравих.


 

За сместа яйцата се разбиват кратко.



Добавя се на части захарта.



Разбива се до получаване на кремообразна маса.



Започва добавяне на брашното на части.



Разбърква се с дървена лъжица бавно, за да не се развали пухкавата маса. Отдолу до горе се бърка.



Получената смес се прибавя към ябълките. Излива се върху тях.



Сладкишът се пече на 150 °С около 20 минути. Увеличава се на 160 °С за още 10 минути.



Когато се охлади се поръсва с пудра захар.





 В палитрата на есента.

ДОБЪР АПЕТИТ!


Коментари

Популярни публикации