ГЮВЕЧ ОТ СВИНСКО МЕСО С КАРТОФИ И ОРИЗ


Това ястие научих от свекърва ми. Тя приготвяше подобен гювеч със свинско или пилешко месо. Характерното за нейните ястия беше, че запържваше зеленчуците и месото, а оризът прибавяше накрая.

Отначаало приготвях ястието по рецептата на свекърва ми, но постепенно във времето промених някои технологични моменти.

Като привърженик на здравословното хранене, аз избягвам запържването на продуктите. Затова  почти във всичко се стремя да слагам зеленчуците сурови или сварени в бульон с месото. Не добавям и брашно в този гювеч. 

Обикновено слагам и много зелени подправки, лапад, магданоз, джоджан, кервиз. 

Това доста освежава ястието. 

За разлика от свекърва ми добавям и доматено пюре. Така не се налага да слагам червен пипер.

И така за гювеч от свинско месо с картофи и ориз са необходими следните

ПРОДУКТИ

500 гр.свинско месо

45 гр. краве масло

300 гр.картофи

100 гр. ориз

1ч.ч.доматено пюре/180 гр/

1гл.кромид

9-10 малки лукчета от арпаджик

1 морков

лапад няколко листа

Магданоз,джоджан,кервиз

1/2 с.л.черен пипер

смендух

2 кубчета  бульон

1/4 ч.ч. ориз /150 гр/

2 л. вода

ПРИГОТВЯНЕ


 

Месото беше замразено,затова го измих и сварих с нарязания кромид и морков. Прибавих и кубчетата бульон. Слага се повече вода,защото може да се наложи да се добавя бульон по време на печенето на гювеча.



Картофите се обелват, нарязват и поставят в тавичка. Прибавя се и свареното и нарязано месо.



Добавят се и лукчетата.



Доматеното пюре също се слага в тавиката.


 

Лападът и зелените подправки се измиват и нарязват.


Прибавят се към продуктите в тавичката. Слага се и маслото, което се нарязва на парченца.


Бульонът от свареното месо също се прибавя. От него остава една част, която се слага преди поставянето на ориза.



Добавят се и черният пипер и сминдуха. Разбърква се. Гювечът се слага в загрята фурна на 200°С и се пече около 30 минути. Прибавя се и оризът. В тавичката трябва да има течност. Ако е извряла се добавя и останалият бульон. Гювечът се пече още 20 минути.


 

Той е готов когато оризът се е сварил и течността почти е извряла.



 
ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации