ПИЛЕШКА КАВЪРМА С ЧУШКИ, ЛУК И ГЪБИ
Както много други думи в българския език, кавърмата не е наша. Привнесена е от турски и в буквален превод означава „запържен“. В последствие думата е възприета и на други езици като персийски, арабски и урду. Така заляга в основата на няколко различни ястия, чиито имена макар да са с един и същи корен, са напълно различни. В арабския се среща шаварма, което е печено чрез въртене месо. Турската дума за това е чеверме, която у нас също се използва.
Ние обаче се насочваме към пилешката каварма.
Рецептата за това невероятно ястие е на прекрасната Ивана Иванова,която наричам Ванчето и която е невероятен млад кулинар.
Блогът и изобилства от красиво поднесени и вкусни ястия и десерти. Като четеш всяка статия оставаш опиятен от прекрасния език и стил ,които оформят нейните рецепти.
И толкова профисионални и естетически са нейните описания.
Пилешката каърма е описана толкова живописно и образно,че ти се иска веднага да запретнеш ръкави и да я направиш.
Има толкова светлина и топлина.
Ето и линк към рецептата на Ивана Иванова
И аз наистина реших да направя това ястие. Моята доза е по-малка,защото консуматорите ни са също малко.
Но вкусът на тази каварма е невероятен.
Ето и необходимите
ПРОДУКТИ
500 гр.пилешко месо
2-3 червени и зелени чушки
1 глава червен лук
2 домата
150 гр. стерилизирани гъби
2-3 скилидки чесън
1 щ. чубрица
1 ч.л. черен пипер
1/2ч.л.сминдух
магданоз
3 с.л. зехтин
магданоз
ПРИГОТВЯНЕ
Месото е предварително сварено и нарязано на парчета. Затова се поставя последно.
Лукът се обелва и се нарязва на полумесеци.
В тава се поставя зехтинът да се загрее и се запържват гъбите.
Добавят се чушките преди лука, защото са много месести и по-бавно омекват.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Източникhttps://www.kulinarnarabotilnica.com/recipe/pileshka-kavurma-s-gubi-luk-i-chushki/
Коментари
Публикуване на коментар