СУТЛЯШ С ДОБАВКА НИШЕСТЕ




Кой в детството не е опитвал прекрасният десерт мляко с ориз, наричано още оризов пудинг или сутляш. 
И до днес на масата на всяко домакинство често се появяват малки купички  с  мляко с ориз поръсени с канела. 
Интересна е историята на поява на този  десерт.
Вариант от нея откриваме в Нормандия в средата на XVIII век, някъде в началото на Седемгодишната война между Франция и Англия (1756 – 1763), когато нормандските корсари кръстосват близките морета.



 Един плячкосан кораб, натоварен с ориз, се озовава в пристанището на живописното градче Онфльор. (Honfleur)



Междувременно, поради лошото време в областта много селяни са загубили реколтата си.




 За да предотврати гладуването и евентуалните бунтове на населението в района, интендантът на Генералството в град Каен, господин Франсоа Орсо дьо Фонтет, самият той вносител на ориз и подправки, разпределя
ориза от корсарския кораб. По онова време оризът е непозната за Нормандия храна и хората не знаят как да го приготвят. Инструкциите на интенданта са да го сварят в мляко, което е обилно по тези земи, и така нормандските селяни избягват глада.


 Сега в кулинарията се предлагат различни варианти на мляко с ориз или сутляш от варен до печен във фурната.
Онова, което исках да направя е не толкова класическият пудинг, а една негова разновидност - сутляш с добавка на нишесте. Тази практика идва от турската кухня.
И се получи много интересен десерт.
Използвах моята практика за приготвяне на ориз и след като прегледах доста статии за сутляш с нишесте стигнах до извода,че не е необходимо голямо количество от последното, за да се получи сутляш с необходимата консистенция. Пак от съображение за избягване на прекалена гъстота увеличих количеството на млякото.
И ето как направих моят сутляш с добавка нишесте.

ПРОДУКТИ

150 гр.ориз
800 мл. прясно мляко
200мл.вода
8 с.л.захар
1 пакетче ванилиева захар
1 с.л. нишесте вянилия

ПРИГОТВЯНЕ

Във врящата вода се слага  почистеният и измит ориз.
След като водата се изпари се налива прясното мляко. 





От него се отделя 1/4 ч.ч., в която се разтваря нишестето.




Добавя се захарта, смесена с ванилиевата захар. Пудингът се оставя да поври около 15 минути и в последният момент по съвета на приятелката ми Пепи/Penka Giannioti/ се прибавя разтворенато нишесте.
Пудингът ври още 2 -3 минути  и се разпределя в купички.
Поръсва се с канела. За по-добър ефект съм използвала шаблончета от картон, върху които съм поръсила канелата.






ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации