КАРМЕЛИЗИРАН СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ И ОРЕХИ



Този сладкиш е доста популярен и може да се открие сред множеството други разпространени в Интернет.
Аз обаче се ръководих от рецептата на моята фейсбук приятелка Ирето/Ирина Димитрова/,която макар и любител е много добра сладкарка. Красивите и торти,сладкиши и питки са забележителни с вложените в тях тънък усет и страхотни умения за моделиране и работа с тесто.
Сладкишът, който искам да ви покажа се отличава с прекрасен карамелен вкус, аромат на ябълки и канела и много мека, фина текстура. За разкош прибавих към рецептата нарязани орехи като намалих грамажа на брашното.
Когато приготвях продуктите използвах чашата като мярка, но се наложи да превърна някои количества в грамажи.
Големината на тавичката беше от значение, а имах подходяща такава в сърцевидна форма. Това затрудни подреждането на ябълките, които можеха по-добре да се наредят в кръгла форма. Освен това при поставянето на тестото върху ябълките и може би при печенето, резените ябълки малко се поразместиха. Но това не е проблем, защото вкусът на сладкиша е великолепен.
Споделям рецептата за сладкиша, защото наистина си заслужава да се направи.
Днес беше доста мрачно времето и в кухнята стана по-тъмно, което се отрази на снимките. И те са мрачни и не толкова ярки.

ПРОДУКТИ

За карамела

60 гр.захар/1/2ч.ч.
30 гр.краве масло

За първия пласт

2-3  ябълки
1 ч.л. канела

За кексовата смес

4 по-едри яйца или 5 дребни
100 гр.захар  /1/2ч.ч./*
65 гр.краве масло
50 мл. олио/ 4 с.л. /
160 гр. брашно / 1 и 1/4 ч.ч./
100 гр.нарязани орехи/1/2ч.ч./
1 п. ванилиева захар
200 гр. кисело мляко /1ч.ч./
1 ч.л. бакпулвер

* Вместимост на чашата 200 м.л.

ПРИГОТВЯНЕ



Най-напред се карамелизира захарта. Слага се в тавичката,в която ще се пече сладкиша. Поставя се в загрята на 
160 °С фурна докато захарта се карамелизира. Веднага се слага маслото върху карамела,за да се разтопи.


Върху карамела се подреждат ябълките нарязани на полумесеци.


Върху тях се поръсва канелата.


Яйцата се поставят в съда за разбиване и леко се бият на ниска степен на миксера.


На части се прибавя захарта.
до изчерпването и.



Разбива се получаване на кремообразна смес.


Маслото се разтопява и към него се прибавя олиото.  Слага се на части като непрекъснато се разбива сместа.
Започва поставянето на млякото и брашното с бакпулвера. Поставя се на части брашно,мляко,брашно до изчерпването им.
Накрая се прибавят и орехите. Разбърква се добре.
 


Сместа се излива върху ябълките.



Пече се на 200°С около 25 минути или до суха клечка.


Още топъл сладкишът се обръща в поднос. Към карамела полепнал по тавата се поставя 1/2 ч.ч. вода и щом заври с този лек сироп се полива сладкиша. Може да се добави 1 ч.л. мед, ако течността не е сладка.


Сладкишът може да се охлади за 1 час.




 ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Популярни публикации