КРЕМ СУПА "АЛА ПАРМАНТИЕ"
Вестфалия по време на Седемгодишната война. Тогава се прехранвал с картофи, които след внасянето им от Америка никой в Европа не хапвал, защото ги смятали за трудносмиляеми, нездравословни и носители на чума.
Принуден от глад да се храни с тях, Пармантие открива изключителната хранителна стойност на картофите.
Когато се завръща в родинота си,той предприема голяма кампания със статии в печата и доклади на събрания и успява да убеди най-известните просветители за ползата от картофите.
Използван бил и психологически трик. През деня нивата се охранявала от войници,а през нощта не. Тогава селяните идвали и крадяли картофен разсад. Така картофите се разпространили в цяла Франция.
За съжаление аз не разполагам с информация за други картофени ястия"ала Пармантие,освен за тази супа.
С рецептата за нея с сдобих от една кулинарна книга.
Направих я и се оказа много вкусна.
Споделям тази рецепта
ПРОДУКТИ
500 гр. картофи
3 стръка праз лук
1 морков
35 гр.масло
200 мл. прясно мляко
200 мл.течна сметана/може и само прясно мляко/
250 мл.пилешки бульон/може и друг бульон/
черен пипер
клонче целина /кервиз/
зелен лук или пера от праз за украса на супата
крутони
ПРИГОТВЯНЕ
В съд за задушаване се поставя празът в сгорещено масло и малко вода. Задушава се 5 минути.
Пасират се заедно с бульона.
и се посолява с черния пипер.
При сервиране може да се поръси с зелен лук. Сервира се и с крутони.
Източник: Спагети Малка италианска кухня
Издател Гея-Либрис София 1992 г.
Съставител
Ламберто Матеучи
Коментари
Публикуване на коментар