КЪПКЕЙК С МАЛИНИ
Къпкейковете (cupcakes) са американски домашни сладкиши, с които са израснали цели поколения.
През 1796-а година Амелия Симънс реализира идеята си за изпичане на кексово тесто в индивидуални формички, а след това започва да продава малки кексчета със завършена визия в домашния си магазин за сладкиши.
Тъй като десертът се готви в чаша (cup) и е направен от тесто за кексове (cake), получава името cupcake. Стремежът да бъде запазен цял за по-късно в елегантния си вид, е основното, което го превръща в мода.
През 1828-а година Елиза Лесли публикува своите рецепти за къпкейк в готварската книга „75 рецепти за пастички, тортички и сладкиши“.
Така обичаните днес натруфени кексчета придобиват своята популярност и започват да се приготвят в домашни условия.
Въпреки,че много пъти съм правила кексчета, не съм опитвала да направя точно къпкексчета.
Много кулинари тълкуват разликата между къпкейк и кексчета в индивидуална формичка, като обръщат внимание на това,че къпкейкът се различава от кексчето по това,че е с пищна украса от някакъв крем отгоре. За някои разликата е и в това,че кексчетата са по-високи /с шапка/,която се издига над формата, а къпкейкът е с равна структура. Срещат се и такива сравнения според, които къпкейковете се правят като се използва чашата за мярка.
Каквито и да са твърденията за разликата между тези сладкишчета истината е,че са много вкусни. А и на мен ми е по-удобно да меря с грамажи отколкото с чаши и смятам,че това, с което сме мерили не прави кексът по-сполучлив.
И така направих и къпкейкчета и то с домашните ни малини, които тази година дадоха повече плодове.
ПРОДУКТИ
3 яйца
60 гр.захар
1амп.ванилия
75 гр.краве масло
100 гр брашно
50 гр. нишесте
2ч.л.бакпулвер
100 мл.овесено мляко
150 гр малини
200 мл сладкарска сметана
ПРИГОТВЯНЕ
Маслото брашното с бакпулвера и нишестето се смесват с нарязаното на парченца масло. Правят се трохи.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци и жълтъците се разбиват със захарта на пухкав крем,който постепенно се прибавя към маслените трохи. Прибава се и овесеното мляко на части.
Белтъците се разбиват и се прибавя 1 ч.л.лимонов сок.
Постепенно и много леко се прибавят към тестената смес.
Слага се по 2 с.л от сместа в силиконовите формички и се добавят по 2-3малини. Допълва се с още смес и се слагат отново по няколко малини във всяка формичка. Получават се 12 сладкишчета. Пече се на 160 °С около 20 минути. Фурната се изключва и кексчетата престояват още 5 мин. Фурната се отваря за още 15 минути.
Когато кексчетата се охладят напълно се украсяват с разбита сметана. Поставят се по няколко малинки и стръкче мента.
Отвътре са меки и сочни от малините
Коментари
Публикуване на коментар