Банички вэв формички за мъфини съм правила и друг път. Но толкова нежни, хрупкави и пухкави не са се получавали.
Идеята ми този път беше да направя баничките с повече плънка и те да бъдат сочни и мекички.
Но такава рецепта не можах да открия. Затова съставих имайки пред вид правилните съотношения между продуктите.
Реших да използвам кори Фамилия,защото те са много тънки и фини. Като вкус обаче откровено казано отстъпват на корите Сърбиянка,с които правя обикновено баница. Определено те са с отличен вкус,макар и малко по-плътни. Това не означава,че баничките с Фамилия станаха по-лоши. Постарах се да компенсирам с чудесната и обилна плънка.
За поръска използвах нигела, която някъде се нарича черен сусам или черен кимион. Тези семенца са не само приятни на вкус, но и много полезни, за което може да се прочете
тук.
И така баничките станаха чудесни на външен вид и много вкусни, сочни и хрупкави.
Споделям рецептата!
6 кори за баница
3с.л. олио за корите
За плънката
4 яйца
1/4ч.л.сол
300 гр.сирене
250 гр.кисело мляко
100 мл. мазнина/олио и разтопено масло/
3 с.л. с връх брашно
10 гр. бакпулвер
ПРИГОТВЯНЕ
Яйцата се разбиват със солта на гъста пяна.
Постепенно се прибавя мазнината, след което се редуват киселото мляко и брашното, пресято с бакпулвера.
Слага се и наситненото сирене.
Включва се фурната на 170°С. През това време се изрязват квадратчета от корите. Аз си направих шаблонче от салфетка, за да улуча мярката на формичките.
Във всяка формичка се разполагат по 2 квадратчета от корите,които се уплатняват добре по стените на формите. Корите във формичките с четка се намазват с олио.
Слага се една лъжица от сместа,както е видно на изображението.
Поръсва се с малко от начупените парчета кори,които се получават при изрязването. Отново се поставя плънка, пак кори и се завършва с плънка.
Във всяка формичка се поставя в средата и бучка сирене още.
Накрая се поръсва с нигела.
Баничките са готови за печене.
Фурната се намалява на 160 °С /при мен фурната е много силна/ около 20 минути.
Когато се охладят баничките се изваждат от формичките.
И така изглеждат от вътре.
Сочни и мекички.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар