БАНИЧКИ ВЪВ ФОРМИЧКИ ЗА МЪФИНИ


Банички вэв формички за мъфини съм правила и друг път. Но толкова нежни, хрупкави и пухкави не са се получавали.

Идеята ми този път беше да направя баничките с повече плънка и те да бъдат сочни и мекички.

Но такава рецепта не можах да открия. Затова съставих имайки пред вид правилните съотношения между продуктите.

Реших да използвам кори Фамилия,защото те са много тънки и фини. Като вкус обаче откровено казано отстъпват на корите Сърбиянка,с които правя обикновено баница. Определено те са  с отличен вкус,макар и малко по-плътни. Това не означава,че баничките с Фамилия станаха по-лоши. Постарах се да компенсирам с чудесната и обилна плънка.



За поръска използвах нигела, която някъде се нарича черен сусам или черен кимион. Тези семенца са не само приятни на вкус, но и много полезни, за което може да се прочете тук.

И така баничките станаха чудесни на външен вид и много вкусни, сочни и хрупкави.

Споделям рецептата!


6 кори за баница

3с.л. олио за корите

За плънката

4 яйца

1/4ч.л.сол

300 гр.сирене

250 гр.кисело мляко

100 мл. мазнина/олио и  разтопено масло/ 

3 с.л. с връх брашно

10 гр. бакпулвер

ПРИГОТВЯНЕ



Яйцата се разбиват със солта на гъста пяна.



Постепенно се прибавя мазнината, след което се редуват киселото мляко и брашното, пресято с бакпулвера.


 

Слага се и наситненото сирене.



Включва се фурната на 170°С. През това време се изрязват квадратчета от корите. Аз си направих шаблонче от салфетка, за да улуча мярката на формичките.



Във всяка формичка се разполагат по 2 квадратчета от корите,които се уплатняват добре по стените на формите. Корите във формичките с четка се намазват с олио.



Слага се една лъжица от сместа,както е видно на изображението.



Поръсва се с малко от начупените парчета кори,които се получават при изрязването. Отново се поставя плънка, пак кори и се завършва с плънка.



Във всяка формичка се поставя в средата и бучка сирене още.



Накрая се поръсва с нигела.



Баничките са готови за печене.



Фурната  се намалява на 160 °С /при мен фурната е много силна/ около 20 минути. 



Когато се охладят баничките се изваждат от формичките.





 

И така изглеждат от вътре.



Сочни  и мекички.



 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации