МИНИ ГАЛЕТИ СЪС СИНИ СЛИВИ И ПРАСКОВИ


Понятието галет има френски произход и означава загърнат с тесто. Галетът се приготвя от маслено тесто и се гарнира с плодове, които изцяло или частично се загръщат с тесто. 


В сезона на прасковите и сините сливи си заслужава да се направи сладкиш  с тези плодове.
И вместо голям сладкиш реших да направа мини сладкишчета от маслено тесто праскови и сини сливи, покрити с маслени трохи.
Получиха са много симпатични и вкусни мини галети.
Споделям рецептата.


ПРОДУКТИ

За тестото

130 гр. краве масло
260 гр.брашно
50 гр.пудра захар
10 гр. ванилиева захар
1 яйце
1ч.л. бакпулвер
 
За плодовата плънка

6 сини сливи
2 праскови
смляни бисквити 1/2ч.ч./250 мл./
50 гр.нарязани орехи
50 гр. шамфъстък
30 гр. филирани бадеми
  
И още


пудра захар за поръсване

смлян шамфъстък за поръсване на галетите с праскови


ПРИГОТВЯНЕ





Брашното се смесва с пудрата захар и бакпулвера. Прибавя се студеното масло нарязано на парчета.



Правят се маслени трохи от брашното и маслото.


Прибавя се яйцето и се омесва гладко тесто, което се поставя в найлонов плик и се прибира в хладилника за 30 мин.
През това време се нарязват плодовете и се разбъркват със смляните бисквити.


Тестото се разделя на топчета.
Във формичките всяко топче се разполага на дъното и по стените на формичката. 

На първите формички не слагах книжни капсули,  но на останалите сложих.   
Върху тестото се поставя от нарязаните орехи шамфъстък.



Отгоре се поставят плодовете,сливи или праскови. Съпругът ми не трябва да яде сини сливи и затова половината галети са с праскови. Поръсва се с филирани бадеми, както се вижда на изображението.


1/3 от тестото остава и се премесва с 2 с.л.брашно и от него се правят трохи за покриване отгоре върху плодовете. 

Всички галети се загръщат с трохите, а тези с прасковите се поръсват със смлян шамфъстък, за да се различат от тези със сини сливи .


Формичките се поставят в тавата на фурната и сладкишите се пекат в загрята на 180°С около 20 минути.



Тези със сини сливи се поръсват с пудра захар.


А тези с праскови се поръсват с още смлян шамфъстък.


За повече настроение могат да се украсят с топери.


В раздрез изглеждат добре. Плодовете правят сладкишите сочни.


Галетите са добра компания на кафето.





ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Популярни публикации