МИНИ ГАЛЕТИ СЪС СИНИ СЛИВИ И ПРАСКОВИ
И вместо голям сладкиш реших да направа мини сладкишчета от маслено тесто праскови и сини сливи, покрити с маслени трохи.
Получиха са много симпатични и вкусни мини галети.
Споделям рецептата.
ПРОДУКТИ
За тестото
130 гр. краве масло
260 гр.брашно
50 гр.пудра захар
10 гр. ванилиева захар
1 яйце
1ч.л. бакпулвер
За плодовата плънка
6 сини сливи
2 праскови
смляни бисквити 1/2ч.ч./250 мл./
50 гр.нарязани орехи
50 гр. шамфъстък
30 гр. филирани бадеми
И още
пудра захар за поръсване
смлян шамфъстък за поръсване на галетите с праскови
ПРИГОТВЯНЕ
През това време се нарязват плодовете и се разбъркват със смляните бисквити.
Тестото се разделя на топчета.
Във формичките всяко топче се разполага на дъното и по стените на формичката. На първите формички не слагах книжни капсули, но на останалите сложих.
Върху тестото се поставя от нарязаните орехи шамфъстък.
А тези с праскови се поръсват с още смлян шамфъстък.
Отгоре се поставят плодовете,сливи или праскови. Съпругът ми не трябва да яде сини сливи и затова половината галети са с праскови. Поръсва се с филирани бадеми, както се вижда на изображението.
1/3 от тестото остава и се премесва с 2 с.л.брашно и от него се правят трохи за покриване отгоре върху плодовете.
Всички галети се загръщат с трохите, а тези с прасковите се поръсват със смлян шамфъстък, за да се различат от тези със сини сливи .
Формичките се поставят в тавата на фурната и сладкишите се пекат в загрята на 180°С около 20 минути.
Тези със сини сливи се поръсват с пудра захар.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар