ПЛЕТЕН ЯБЪЛКОВ ПАЙ




Думата "пай" идва от стария руски "празник". „Празник“ звучи еднакво на всички езици, а „пайът“, получен от него, е символичен за руския човек. 
Според старите традиции, след сватбата, младата съпруга трябвало да пече торта , а вкусът и да разкаже за домакинята.
Пълнежът от пай е много  разнообразен, но ябълките играят особена роля. Целият свят признава култа към ябълковия пай. 

Приготвяла съм това печиво преди доста време, обикновено с ябълки, сини сливи,кайсии,праскови или други плодове.
Преди време гледах клипчета с плодов пай, който рускините наричаха косичка, заради интересното сплитане на тестото в страни.


Този начин на оформяне ми е познат, защото се прилага при много печива особено при такива от тесто с мая.


Правила съм подобна питка пица преди време. Тогава стана доста сполучливо. За този продукт може да се информирате тук

Сега обаче обмислях вариант, при който да може да сплете маслено тесто, което е с корено различна структура и може да се разкъса при плетенето.

Имах резерви докато не видях плетеният пай на  Ани от "Приказна кухня с Ани "и бях впечатлена от нейното изпълнение. 

Реших да опитам и бях изненадана от лекотата на тестото и работата с него. Само че вместо лентите върху плънката реших да сложа маслени трохи. Получи се чудесен сладкиш.

Споделям рецептата

ПРОДУКТИ

400 гр.брашно

150 гр.краве масло

50 гр.пудра захар

10 гр. ванилиева захар

2 яйца и 1 белтък

1 жълтък за намазване на сплетената част

1 с.л.прясно мляко

15 гр.бакпулвер

Плънка 

5 големи или 8 дребни ябълки

1 ч.л. канела 

2 с.л. захар

100 гр. орехови ядки и шамфъстък нарязани

пудра захар за поръсване


ПРИГОТВЯНЕ



Пресятото брашно, захарта и бакпуверът се смесват.


Маслото се изважда от фризера/непременно преди това трябва да е там/
Рендето и маслото се посипват с брашно  за по-лесно рендосване.


От време на време маслото и рендето се посипват с брашно до постигане на крайния резултат. От рендосаното масло и брашното се правят  маслени трохи.


Добавят се разбитите яйца и прясното мляко.


Омесва се гладко тесто, което се поставя в плик и без хладилник се оставя да се отпусне за 20 минути.


Отделя се 1/4 от тестото за оформяне на трохи върху плънката. Останалото тесто се разточва на тънка кора, която се изравнява по краищата. Аз използвах тавичка.


В средата се поставя чиния, като диаметърът и зависи от това колко дълги искаме да бъдат лентичките. Тестото се нарязва на ленти с ширина 3-4см.


Сплитат се първите две лентички. Едната се прехвърля на дясно. Пропуска се една лентичка и следващата се прехвърля на ляво.


Пропуснатата лентичка се прехвърля на дясно.


Отново през една се прехвърля следващата лентичка наляво.


Така се прехвърля наляво и надясно до сплитане на всички лентички.


Краищата се лентичките се притискат навътре към тестото, за да не се отворят при печене.


В средата се поставят ядките.


Отгоре се разполага плънката от настърганите ябълки, канелата и захарта.
Към оставеното тесто се прибавят 2 с.л. брашно и се претрива до получаване на трохи, които се постават отгоре. Сплетените краища се намазват с жълтък.


Паят се пече 30 минути на 180°С.


Като се охлади се посипва с пудра захар.

Коментари

Популярни публикации