МЕЛБА В КУПИЧКА ОТ ПАЛАЧИНКА
Херцогът на Орлиеан дал вечеря, за да отпразнуват нейния триумф.
Специално за случая готвачът Ескофие създал нов десерт. Той съдържал комбинация от два великолепни летни плода – праскови и малини, с които е украсен ванилов сладолед.За да го покаже подобаващо, направил ледена скулптура на лебед. Лебедът крепял на гърба си праскови, които били потопени във ванилов сладолед и били украсени със захар.
Ескофия направил и нова версия на десерта малко след приема. За отварянето на хотел Карлтън, където бил главен готвач, той отново направил леден лебед и украсил този път прасковите с пюре от малини.
И така - мелбата вече била част от менюто на ресторантите, като през годините версиите ѝ станали много. Кръстили десерта мелба, на името на певицата, а днес вариантите и различните рецепти за мелба включват кайсии, ягоди, дори сладко или плодов сироп.
Мелбата днес е популярен десерт особено в летните горещини.
Лесно се приготвя и е желан десерт за мнозина.
Често приготвям мелба особено при наличието на множество плодове.
Сега реших да предложа нов вариант на моите гости. Мелба в купичка от палачинка. Това е един любим мой модел по клипче,което ми е спомен от моята фейсбук приятелка, Пепи,която го публикува преди доста време. В такава купичка съм правила различни ястия,разядки и ордьоври и винаги се получава различен модел.
Сега реших да направя и мелба.
Получи се много красиво и същевременно много приятно за хапване лакомство.
Сладоледът направих от банани,малини и сладкарска сметана. А плодовете са от градината. Част от тях са замразени, защото сезонът на ягодите и малините приключи у дома.
Споделям рецептата.
ПРОДУКТИ
За палачинките
1 яйце
200 мл.прясно мляко
100 гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
2 с.л.олио
За сладоледите
Шоколадово бананов: 2 банана
200 мл. сладкарска сметана
1/2 ампула ванилия
50 гр.разтопен шоколад
Малинов: 350 гр.малини200гр.сметана
100гр.разтопен бял шоколад
Плодове: праскови,ягоди,малини,боровинки
За гарниране
шоколадови пурички и капки,каймак
ПРИГОТВЯНЕ
Коментари
Публикуване на коментар