МЕЛБА В КУПИЧКА ОТ ПАЛАЧИНКА



Едва ли има някой, който да не е опитвал мелба.
Любимият десерт на всички дами, мелбата, е измислена специално в чест на оперна певица.



Тя е австрийската сопрано певица  Нели Мелба.

През 1892 г. Нели Мелба се изявила на сцената на Ковънт Гардън в популярната опера на Вагнер Лоенгрин.

Херцогът на Орлиеан дал вечеря, за да отпразнуват нейния триумф.

Специално за случая готвачът Ескофие създал нов десерт. Той съдържал комбинация от два великолепни летни плода – праскови и малини, с които е украсен ванилов сладолед.За да го покаже подобаващо, направил ледена скулптура на лебед. Лебедът крепял на гърба си праскови, които били потопени във ванилов сладолед и били украсени със захар.

Ескофия направил и нова версия на десерта малко след приема. За отварянето на хотел Карлтън, където бил главен готвач, той отново направил леден лебед и украсил този път прасковите с пюре от малини.

И така - мелбата вече била част от менюто на ресторантите, като през годините версиите ѝ станали много. Кръстили десерта мелба, на името на певицата, а днес вариантите и различните рецепти за мелба включват кайсии, ягоди, дори сладко или плодов сироп.

Мелбата днес е популярен десерт особено в летните горещини. 

Лесно се приготвя и е желан десерт за мнозина.

Често приготвям мелба особено при наличието на множество плодове. 

Сега реших да предложа нов вариант на моите гости. Мелба в купичка от палачинка. Това е един любим мой модел по клипче,което ми е спомен от моята фейсбук приятелка, Пепи,която го публикува преди доста време. В такава купичка съм правила различни ястия,разядки и ордьоври и винаги се получава различен модел. 

Сега реших да направя и мелба.

Получи се много красиво и същевременно много приятно за хапване лакомство. 

Сладоледът направих от банани,малини и сладкарска сметана. А плодовете са от градината. Част от тях са замразени, защото сезонът на  ягодите и малините приключи у дома.

Споделям рецептата.


ПРОДУКТИ

За палачинките

1 яйце

200 мл.прясно мляко

100 гр.брашно

1ч.л.бакпулвер

2 с.л.олио

За сладоледите

 Шоколадово бананов: 2 банана

200 мл. сладкарска сметана

1/2 ампула ванилия

50 гр.разтопен шоколад

Малинов: 350 гр.малини200гр.сметана

100гр.разтопен бял шоколад

Плодове: праскови,ягоди,малини,боровинки

За гарниране

шоколадови пурички и капки,каймак


ПРИГОТВЯНЕ


Най-напред се приготвят палачинките.
Яйцето се разбива с миксера и олиото. Добавя се  брашното с бакпулвера и прясното мляко. 
На мен ми бяха нужни 4 палачинки.


Получените палачинки се поставят в купички така че краищата да останат извън купичката.  Отгоре се поставя чаша както се вижда на изображението.Така палачинката се пече на 180°  около 8 минути. Охлажда се  без да се изважда от купата около 30 минути.



Сладоледите се приготвят :
Бананите се пасират и към тях се прибавя разбитата сметана и ванилията. Внимателно се прибавя разтопеният шоколад. Сместа се поставя в машината за сладолед. Съхранява се в кутия във фризера. 
Малинов сладолед
Малините се пасират и се претриват до гладко пюре. Прибавя се  разбитата сметана и разтопеният шоколад. Сместа се поставя в машината за сладолед.  Съхранява се в кутия във фризера.


На дъното на купичката се поставят нарязаните праскови. Следва сладоледът-по три топки. Гарнира се с други плодове.


Тук има и каймак. 


ДОБЪР АПЕТИТ!


Коментари

Популярни публикации