МЛЕЧНА БАНИЦА ГАРНИРАНА С КАРМЕЛИЗИРАНИ ЯБЪЛКИ
Не съм правила млечна и ,въпреки че в детството ми майка ми често приготвяше.
Срещала съм много варианти на този сладкиш,но не знам защо не съм проявявала интерес.
Когато видях клипчето на Таня Донева и прочетох рецептата за сладкиша,който тя беше нарекла Ябълкова фантазия, ми стана интересно.
Но това си остана бъдещ проект.. Вчера погледнах във фризера и там се подвизаваше част от пакет фини кори за баница.
Веднага му намерих приложение и приготвих млечната баница каквато всъщност беше направената от Таня Донева вкусотия.
Нямах сметана и реших да използвам прясно мляко.
Захарта от ябълковата плънка замених с кокосова и пекох по-малко.
Моята печка е силна във всички степени и пече бързо.
От кокосовата захар сока на ябълките стана доста тъмен и това се вижда доста добре отгоре на гарнирания сладкиш.
Малко ми развали вида изглежда като изгоряло,но всъщност това е сос от сока на ябълките и захарта.
Вкусът на сладкиша е уникален.
Много се хареса когато го поднесох на обяд.
Ето и рецептата.
ПРОДУКТИ
9 фини кори за баница
80 гр. масло
За млечната смес
4 големи и 1 малко яйца
500 мл.прясно мляко
150 гр. захар
1 ампула ванилия
За ябълките
4 ябълки
40 гр. краве масло
80 гр. кокосова захар
1/2 к.л.канела
Кокосови стърготини за гарниране
ПРИГОТВЯНЕ
2. Всяка кора се намазва с разтопено масло. Прегъва се на две. Пак се маже с масло и се сгъва на хармоника.
3. Навива се и се оформя розичка.
4. Така се оформят всички кори и се подреждат в подмазана с олио тава 20/20 см.
5. Пече се 7 минути в силна фурна -200°©, след което фурната се намалява на 150 °© и се суши още 30 минути.
7. Ябълките обелени и нарязани на дребно се заду
шават със захарта и маслото 10 минути. Поръсват се с канела и се разбъркват.
9. Залива се всяка розичка със сместа.
10. Пече се на 160°© около 40 минути.
13. Консумира се охладено във хладилника
Източникhttps://www.instagram.com/reel/DQl2jqZDe-s/?igsh=MXV0aDgwNnQ4MTh1aw==









Коментари
Публикуване на коментар