МЛЕЧНА БАНИЦА ГАРНИРАНА С КАРМЕЛИЗИРАНИ ЯБЪЛКИ


 Не съм правила млечна и ,въпреки че в детството ми майка ми често приготвяше.

Срещала съм много варианти на този сладкиш,но не знам защо не съм проявявала интерес.

Когато видях клипчето на Таня Донева и прочетох рецептата за сладкиша,който тя беше нарекла Ябълкова фантазия, ми стана интересно.

Но това си остана бъдещ проект.. Вчера погледнах във фризера и там се подвизаваше част от пакет фини кори за баница.
Веднага му намерих приложение и приготвих млечната баница каквато всъщност беше направената от Таня Донева вкусотия.
Нямах сметана и реших да използвам прясно мляко.
Захарта от ябълковата плънка замених с кокосова и пекох по-малко.
Моята печка е силна във всички степени и пече бързо.
От кокосовата захар сока на ябълките стана доста тъмен и това се вижда доста добре  отгоре на гарнирания сладкиш.
Малко ми развали вида изглежда като изгоряло,но всъщност това е сос от сока на ябълките и захарта.
Вкусът на сладкиша е уникален. 
Много се хареса когато го поднесох на обяд.

Ето и рецептата.

ПРОДУКТИ

9 фини кори за баница

80 гр. масло

За млечната смес

4 големи и 1 малко яйца

500 мл.прясно мляко

150 гр. захар

1 ампула ванилия 

За ябълките 

4 ябълки

40 гр. краве масло

80 гр. кокосова захар

 1/2 к.л.канела

Кокосови стърготини за гарниране

ПРИГОТВЯНЕ 



1. Най-напред се приготвят корите като се оформят като розички.

2. Всяка кора се намазва с разтопено масло. Прегъва се на две. Пак се маже с масло и се сгъва на хармоника. 

3. Навива се и се оформя розичка.

4. Така се оформят всички кори и се подреждат в подмазана с олио тава 20/20 см.

5. Пече се 7 минути в силна фурна -200°©, след което фурната се намалява на 150 °© и се суши още 30 минути.


6. През това време се приготвят останалите съставки.

7. Ябълките обелени и нарязани на дребно се заду
шават със захарта и маслото 10 минути. Поръсват се с канела и се разбъркват.


8. Яйчната смес се приготвя като към разбитите яйца се прибавя млякото с разтворената захар и есенцията.

9. Залива се всяка розичка със сместа.

10. Пече се на 160°© около 40 минути.


11. Върху всяка розичка се слага от задушените ябълки и се пече около 3 минути.


12. След охлаждане се поръсва с кокосови стърготини.

13. Консумира се охладено във хладилника


ДОБЪР АПЕТИТ!


Източникhttps://www.instagram.com/reel/DQl2jqZDe-s/?igsh=MXV0aDgwNnQ4MTh1aw==

Коментари

Популярни публикации