ЖЕЛИРАНО СЛАДКО ОТ ЗАХАРОСАН КУМКУАТ

      
    






Не знаех за съществуването на този рядко срещащ се екзотичен плод.За първи път видях в един магазин за семена и ядки, дребни захаросани плод чета с надпис: Кумкуат.След като си купих и вкусих за първи път от тази екзотика,реших да се информирам 
по-добре.

Разбрах,че кумкуатът има дълга история и днес се среща на гръцкия остров Корфу.Популярното име "китайски портокал"го свързва и с Китай,където се разпространява още в Средновековието.
Докато си мислех как да намеря плод от кумкуат,за да си направя сладко,ми хрумна да опитам да направя от захаросаните плодчета. Експериментът ми се оказа доста сполучлив,въпреки че изгубих доста време в отстраняване на малките семена от всеки плод.По- лесно щеше да бъде да разполовявам кумкуатчетата,но ми хареса повече да бъдат цели.
Докато обмислях как да направя сладкото съобразих,че цената на озахарените  кумкуатчета  е доста висока,/14лв. За 1 кг./, и не е изгодно да се купува голямо количество от този продукт.Поради това реших да желирам сиропа,който щеше да  преобладава.Представих си ,че така кумкуатчетата ще се разположат по- добре в желето.Ако бях взела желатин,щеше да се получи желе от сиропа,но аз предпочетох да взема пакетче гелфикс на д-рЙоткер,защото според съдържанието на опаковката не се слага допълнително киселина и не се изваряват след това в бурканите.



Откровено казано не спазих стриктно указанието и дори си 
определих съотношения между плодовете,захарта и водата по моя преценка.Накрая се получи вкусно и добре изглеждащо сладко от захаросан кумкуат.
Чела съм публикации,в които се споделя,че едно пакетче гелфикс не достига и се налага слагане на още едно пакетче. Това според мен не е необходимо.Ако гъстотата на желето не е достатъчна по-добре е да се прибави само още 10 гр. желатин.А това може да се получи, ако сиропът е в по- голямо количество.

Моята рецепта е следната:

Необходими продукти:

300 гр. захаросан кумкуат;500гр. захар;400 млл . вода;ванилия; ром,едно пакетче гелфикс екстра./Ако се спази точно указанието на пакета Гелфикс,посочените  в моята рецепта количества захар ,плодове и вода няма да бъдат необходими,защото на пакетчето е указано какви количества трябват. /

Приготвяне на сладкото:

Кумкуатчетата се измиват с топла вода и се потопяват за 10 мин. в ром /по желание разреден с малко вода ,за да не се натрапва много аромата и вкуса на ром/.През това време се приготвя сиропа,като към захарта се прибавя и пакетчето ванилия.Не е важно сиропът да бъде много сгъстен,защото желето ще го стегне добре.Пакетчето гелфикс се разтваря в малко вода и се прибавя към плодовете,които вече са се отпуснали. Всичко това се поставя в сиропа и сместа се вари около 10 минути.Не се слага лимонова киселина,защото в пакетчето гелфикс  има всичко необходимо.За да се провери гъстотата на желето сладкото се оставя да се желира. Ако тази гъстота не е достатъчна,се прибавя до 1 пакетче желатин от 10 грама.Ако се прави тази корекция ,сладкото се загрява отново до завиране и се насипва в буркани,които след затваряне се обръщат върху капачките.Сладкото не се изварява.



Приятни експерименти !
Добър апетит!


Коментари

  1. Нямам търпение да опитам новото кулинарно изкушение

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Геве!Разбира се ,че ще опиташ.Нещо различно от обичайното и много вкусно.

    ОтговорИзтриване
  3. Mila moja ,vsicko kakvoto do sega si napravila e mnogo vizuelno krasivo nadjavam se ce e i vkusno. Pozdravlenija za golemija trud i zelanieto da spodelis tezi krasivi proizvedenija sas nas koito te pratime.

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти ,мила Нинка!Сладкото надмина очакванията ми. Какъв вкус и аромат.Даже вече го приложих в последната торта,която направих.В хармонията от цитросови вкусове и кумкуатчетата намериха своето място.А да,оставила съм специално за вас ,да опитате с децата.И ГЕВЕТО при първа възможност ще опита,само да намери време.Желая ти Добро настроение и скоро ще има и още публикации и изненади.

    ОтговорИзтриване
  5. Аз вече опитах.Много фино сладко ,а такъв аромат... не може да се опише. Астор-Рекс

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации