Конфитюр от цитрусови корички

Преди години ,в търговската мрежа, почти не можеше да се намери сладко от портокалови кори.Реших да си направя сама.Нямах представа какво ще се получи без никакъв  опит.


или поне някаква рецепта.Започнах да експериментирам и се получи.От тогава събирам корички,които превръщам в стърготини.Първоначално изварявах  в 5 води коричките и прибавях  към приготвения сироп.В последствие реших да добавям  лимонени и кори от
 лайм. Сега всяка година в края на зимата ,правя моя консуматив .Наричам го конфитюр ,защото коричките  ми преобладават над сиропа и така мога да ги употребявам за различни цели.Освен това слагам по-малко захар. Никога не съм се придържала към точни пропорции. Винаги на око преценявах.Когато реших да публикувам си направих труда да направя точни съотношения на продуктите.
Понякога правя и желирано сладко от цитрусови кори,които изварявам навити като спирала и нанизани на конец. Но това става рядко.
Ето как правя моя конфитюр от цитрусови корички.

Необходими продукти:

Кори от 2 кг.портокали ,лимон и лайм.,300 гр. захар,200млл.вода.
Количеството вода и захар могат да се променят според вкуса.

Приготвяне на конфитюра

Корите се рендосват направо от плодовете или като обелки се накълцват в кухненски робот.Поставят се в тенджера,след което се заливат с вода.Когато водата поври 5 мин.  се излива внимателно с помощта на капак. Процедурата се повтаря още 2 пъти. В друга тенджера се сварява сироп от водата и захарта.Цитрусовите стърготини,предварително добре изцедени, се прибавят към сиропа. Сместта трябва да поври до сгъстяване.Не трябва да прави впечатление, че сиропа се разрежда при поставяне на корите.Това се получава от водата,която остава по стърготините, колкото и да са добре изцедени.Когато конфитюрът се сгъсти се прибавя 1 /2л. лимонена киселина или сок от лимон/ 1-2 супени лъжици/.Още топъл конфитюрът се поставя в буркани ,които след като се затворят , се обръщат върху капачките.



Опитайте! Успех!

                

Коментари

  1. Поздравления Ванче и успех в новото начинаие. Конфиъюрът е прекрасен и издържа много време в хладлника след отваряне.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Геве!Наистина това е едно от първите ми отдавна правени за първи път неща.Предстоят да се публикуват и други.А дали ще са успешни само времето ще покаже...

      Изтриване
  2. Вече е време за нов конфитюр А и сега е есен и цитрусите са в изобилие

    ОтговорИзтриване
  3. Вече е време за нов конфитюр А и сега е есен и цитрусите са в изобилие

    ОтговорИзтриване
  4. Receptata isprobvana!! Odlicno krasivo I vkusno.Moite pozdravlenija!!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации