ЧИЙЗКЕЙК "С ВЪЛШЕБСТВОТО НА ЙОЛИ"





Историята на този забележителен сладкиш започна когато, Йоли в забележителното си              предаване "Йолисима"показа за пореден път нещо привлекателно и с вкусно усещане.Тогава тя показа  и как се получават фигурки от карамелизирана захар. Бях сигурна ,че ще се получи  добре както и всичко, което съм правила по нейни рецепти. И стана вкусен и приятен десерт. Вторият път когато го направих нямах ябълки и сложих печена тиква. Опитах и с банан и пак стана  много добре.
Съпругът ми има здравословни проблеми и не може да консумира много яйца, но обича да си похапва. Затова се наложи да адаптирам рецептата към общите вкусове. Като промених някои неща и използвах и други идеи , се получи моят десерт "С вълшебството на Йоли".


 


 Накрая намерих време и да го публикувам.  За приготвянето на сладкиша са необходими следните
                                            

    Продукти 
  • 500 мл. прясно мляко
  • 4 яйца
  • 1 ч.ч. захар  /1/2 за карамела/
  • 1 банан
  •  2-3 ореха
  • 1 1/2 ч.ч. кокосови стърготини
  • ванилия със захар- 1п.
  • 2-3 шушулки кардамом
  • няколко меденки с пълнеж  
                                                           Приготовление


Технологията е същата, по която се приготвя крем-карамел.Приготвя се карамелизираната захар и се разпределя във малки купички. Отгоре се поставя меденка във всяка купичка и се притиска леко към карамела още докато не се е втвърдил.


Яйцата,нарязаните орехи, банана /предварително нарязан и накиснат във вода ,към която са прибавени 2-3 шушулки кардамон/ , захарта и ванилията се поставят в блендър.Сместта се пасира и се прибавят кокосовите стърготини и млякото. Разбърква се и сместта се разпределя в купичките. Пече се на водна баня в загрята фурна.

Този сладкиш нарекох чийзкейк, защото като се обърне, от кокосовите стърготини,банана и орехите ,се получава тънък слой наподобяващ блат на чийзкейк. И най-вече в чест на Йоли  Делибозова,защото основните съставки са нейна идея. Благодаря и за идеята  на Христина Колева, която в карамеления си сладкиш,публикуван в блога и ,"Животът може да е вкусен" слага и мъфини.




Сладкишът е обект на интерес сред приятели,които смятат, че е голяма вкусотия.Ако ви хареса и на вас, то ви пожелавам: Добър апетит!




Коментари

  1. Дали може да се направи и от малка сладкарка на 5 години

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря!Още като видях варианта на Йоли си представих вкуса.И наистина е великолепен сладкиш.

    ОтговорИзтриване
  3. Този сладкиш е подходящ за малки кулинарки Лесен е ,но на тази малка сладкарка за сега ще трябва да помогнете.Успех!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации