ЗЕЛЕНЧУКОВА КРЕМ СУПА ДВЕ В ЕДНО





               
Това ястие си има своя история и тя започна преди пет години в Германия,
в замъка Neckarbischofsheim , близо до градчето Хайделберг.


В Германия много замъци са превърнати в хотел- ресторанти. И именно тук в ресторанта на хотела-замък Neckarbischofsheim e приготвена  крем супата , която харесах на годишнината на наши семейни приятели. Записах подробно рецептата, но все пак се наложи да я адаптирам към нашите вкусове.Тогава , крем супата беше поднесена доста интересно като фондю . Бях чела за ястия , които се правят по този начин.Главно сирена или някакви други специалитети. Супата изглеждаше доста сгъстена, но от пламъка на съда за фондю всичко се промени.Поднесената супа беше в две свързани блюда  и с два цвята. Направи ми впечатление ,че  едната беше направена от зеленчуци с растеж под земята, т. е. корени, а другата  от надземни растения.
Всичко беше направено толкова прецизно и с финес. В блюдата нямаше никаква следа от зеленчуци или подправки. Водещ бе ароматът на масло и мляко с типичния немски вкус.
В моята супа,която съм правила няколко пъти, привнесох допълнителни елементи за доовкусяване.  От зеленчуците не съм изключила нищо,маслото и млякото са в точните количества, но реших да смеся двете кремообразни съдържания в един съд. Получи се добре и на външен вид.  Вкусовото усещане е неповторимо. В двете смеси - картофите и броколите са водещи и отлично се съчетават. Общо казано вкусно и красиво. Все още не съм правила опит за въвеждане на фондю,но ще го направя. Може би ще имам повод. А крем-супата наистина си струва да бъде направена. Затова са необходими следните:

Продукти




За картофената супа :

5 средно големи картофа; 1 бял морков; 2 с.л. сушен лук.
200мл. кондензирано мляко; 25 гр. масло; сол на вкус.

За супата с броколи:

300 гр. броколи и карфиол в съотношение - 3:1; 1-2 моркова; 60 гр.  горгонзола; сол на вкус; зеленчуков бульон 1 кубче; 100 мл.мляко; 25 гр. масло; сок от 1/2 лимон; 2 ч.л. песто Дженовезе . 

Приготвяне

Картофите се заливат с вода,колкото да се покрият.
Сваряват се заедно с другите зеленчуци  и солта на умерена температура. Всичко се пасира в блендър , заедно с останалата течност, в която са сварени зеленчуците.  Прибавя  се затопленото мляко ,в което е разтопено маслото.

Броколите,карфиолът и морковите се сваряват на пара.Пасират се в блендър и се овкусяват с бульона. Към пасираната смес се прибавя млякото,разтопеното масло и сока от лимон. 
Горгонзолата се нарязва на кубчета и се поставя в пасираната и още топла смес ,до разтопяване на сиренето. Прибавят се 2 ч.л. песто Дженовезе.
При сервирането двете крем -супи се смесват като се подреждат в индивидуални чинии . За доовкусяване може да се предложат крутони, заквасена сметана и чипс от кашкавал.

Добър апетит!


Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации